Az EBESZ kijevi vezetői szerint nem kell a magyarokat meghallgatni

ebesz ukrajna kárpátalja magyarok

Újabb elemekkel bővült az ukrán államhatalom magyarságellenes lépéseinek sora, előbb ukrán médiaértesülésekből arról szerezhettünk tudomást, hogy veszélyben van a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártjának igazságügyi minisztériumi bejegyzése, később pedig Olekszij Petrov távozó kormányzó egy lapinterjúban arról beszélt, hogy ő úgy tudja, az ügyészségen már készül a Brenzovics László KMKSZ-elnök elleni vádhatósági peranyag. Mindeközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális ukrajnai missziójának kijevi vezetői megtiltották, hogy a monitoring bizottság tagjai Kárpátalján magyarokkal találkozzanak, szerintük bőven elég, ha csak a titkosszolgálat embereit hallgatják meg a héten történt példátlanul brutális atrocitások kapcsán.

Egyszerre több ukrán nyelvű médiafelületen jelent meg még szerdán a hír, hogy a kijevi igazságügyi minisztérium kezdeményezésére betilthatják a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt működését. A megfélemlítések sorába kiválóan illeszkedő sajtóhírre reagálva a KMKSZ nyilatkozatban emlékezet: Ukrajna megalakulása óta, valamilyen formában minden választáson részt vett a szervezet. Az 1992-es egyesületi törvény megfosztotta a társadalmi szervezeteket a választásokon való részvétel jogától még helyhatósági szinten is, s arra csak az országos politikai pártoknak biztosított jogot. 2005. február 17-én bejegyzésre került a „KMKSZ”–UMP párt. A jelenlegi jogi szabályozás mellett a magyar párt felszámolása gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság képviseletének a teljes megszűnését jelentheti a jövőben – állapítja meg a nyilatkozat. Ugyanakkor leszögezik azt is, tekintettel arra, hogy az országban a 0,3 százalékot sem elérő magyar közösségnek nem volt esélye elérni a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a párt országos listát nem állított, azonban az egyéni körzetekben indított jelölteket. Így a 2012-es parlamenti választáson három jelöltet is állított a párt. Ezek alapján a törvényben a parlamenti választáson való kötelező részvételre előirányzott 10 év 2022-ben jár le. Következésképpen, amennyiben az igazságügy-minisztérium a törvény rendelkezései szerint jár el, ezt a kérdést csak két év múlva vetheti fel. Így a bejegyzés megszüntetésének kezdeményezéséről szóló, több médiumban tényként kezelt hír remélhetőleg csupán a magyarok ellen folyó médiahadjárat egy újabb állomásának tekinthető – írják a válasznyilatkozat szerzői.

Ám ez nem minden. Olekszij Petrov terjedelmes interjút adott az Ukrinform hírügynökség kárpátaljai tudósítójának, ahol sok más téma mellett hangsúlyosan beszél a magyar kérdésről, a hétfői házkutatási akciókról. Miközben megyevezetőként igyekszik elzárkózni a hét elején történtekről, arról elfeledkezik, hogy a Nép Szolgája politikusaként, annak első számú kárpátaljai képviselőjeként akarva-akaratlanul is felelősséggel tartozik a titkosszolgálati akcióért, ha volt róla tudomása, ha nem. Egyébiránt ha valóban nem tudott róla, az csak még több megválaszolatlan kérdést vet fel…

Az interjú egyik legfontosabb része azonban mégiscsak az, hogy megelőlegezi: az ügyészség feljelentéssel készül élni Brenzovics László ellen. További részleteket erről nem mondott, így arról nem beszélt, hogy az ukrán szervek fellépésükkel végső soron azt kifogásolják, hogy a szomszédos Magyarország saját költségvetéséből ukrajnai, kárpátaljai vállalkozókat támogat nagyon komoly összegekkel, ezzel is jelentősen segítve az itteni gazdasági állapotok fejlődését. Jobb helyeken az ilyen támogatásokért köszönetet szoktak mondani, érdekes lenne meghallgatni a kárpátaljai ukrán gazdasági szereplők, értékesítők, forgalmazók álláspontját a kialakult helyzetről, hiszen ezzel a nyomozati cselekménnyel ők is működő tőke nélkül maradnak…

Végezetül pedig Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter mai, friss videós bejelentkezését ajánljuk KISZó-s olvasóink figyelmébe, akitől megtudtuk: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális ukrajnai missziójának kijevi vezetői megtiltották, hogy a monitoring bizottság tagjai Kárpátalján magyarokkal találkozzanak, szerintük bőven elég, ha csak a titkosszolgálat embereit hallgatják meg a héten történt példátlanul brutális atrocitások kapcsán. A magyar miniszter szerint mindez felfoghatatlan, elfogadhatatlan, felháborító és botrányos!

Forrás:
KISZó/Facebook

Post Author: KISZó