Botrány az odesszai Covid-kórházban: a Nemzeti Gárda őrzi az épületet

Csütörtök reggeltől a Nemzeti Gárda védi az egyik odesszai kórház épületét, miután egy nappal korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az intézményben orvos- és gyógyszerhiány miatt sorra halnak meg a Covid-betegek. A hír hallatán másnap több itt ápolt beteg hozzátartozója és rokona megpróbált bejutni az épületbe, értesült az UNIAN hírügynökség.

Szerdán óriási port kavartak azok a felvételek, amelyek az odesszai 5. számú kórház koronavírus osztályán készültek. A fotók tanulsága szerint a kórház személyzete rendszeresen a folyosón „parkoltatja” a koronavírusban elhunyt betegek holttestét, a halottak kórteremből történő elszállítása sem azonnal történik meg, előfordul, hogy a betegek órákat töltenek együtt az elhunyttal. A kórház egyik vezetője a TSN hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy kritikus szakemberhiánnyal küzdenek.

Önkéntesek hozták nyilvánosságra a megrázó felvételeket, akikhez napi szinten érkeznek a megkeresések a kétségbeesett rokonoktól és hozzátartozóktól. Arra panaszkodnak, hogy a kórházban nincs elegendő oxigénterápiás készülék, lélegeztetőgép és kevés az orvos, és emiatt sorra halnak meg a betegek az általános terápiás osztályon.

A beszámoló után több beteg családtagja is megpróbált bejutni az épületbe, hogy gyógyszert vigyen beteg rokonának, és meggyőződjön arról,  megfelelő ellátásban részesül-e hozzátartozója. A kórház dolgozói a Nemzeti Gárdától kértek segítséget, azóta a kórház bejáratát katonák őrzik.

Időközben a kórház egyik vezetője beadta a felmondását. Az orvosigazgató-helyettes egy nappal korábban elismerte, annyi beteg érkezik hozzájuk, hogy nem győzik, a betegek mellett az orvosok körében is pánikhangulat uralkodott el.

Forrás:
KISZó/Unian

Post Author: KISZó