Moszkal: az SZBU áll a magyarokat ért fenyegető videó mögött

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja korábbi kormányzója egy ukrán tévécsatorna adásában a tőle megszokott egyenes, szókimondó stílusban igyekezett elmagyarázni, hogy miért éleződött ki ismét a „magyar kérdés” Kárpátalján, írja a Goloskarpat.info.

– Meglátásom szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) rögzítette a videót, hogy eltereljék a figyelmet a magyarságszervezet intézményeiben végzett megalapozatlan házkutatásokról – fogalmazott a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás korábbi elnöke a kárpátaljai magyarokat fenyegető beregszászi felvétellel kapcsolatban, amit szerinte a szélsőjobboldali szervezetre, a Jobb Szektorra próbálnak rákenni.

Az ex-kormányzó szerint az vezetett a „magyar kérdés” újabb kiéleződéhez, hogy a kárpátaljai magyar párt elutasította a koalícióra lépést a hatalompárttal, amely többséget próbál szerezni a megyei közgyűlésben.

– Az önkormányzati választásokon a Nép Szolgája és a Ridne Zakarpattya csak 23 mandátumot szerzett a megyei tanácsban, ám a minősített többséghez 33 képviselőre van szükség. A KMKSZ által bejuttatott 8 képviselő jelenti a mérleg nyelvét, viszont minden jel arra utal, hogy a magyarok nem kérnek a kormánypárti koalícióból – fejtette ki véleményét Moszkal.

Kapcsolódó írásunk:

Fenyegető videó: külföldi szálakra gyanakodnak a hatóságok

Forrás:
KISZó/Goloskarpat.info

Post Author: KISZó