Út Katarba: Anglia és Lengyelország is a magyar válogatott mellett

Zürichben elkészítették a 2022-es, katari világbajnokság európai selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott az I csoportba került Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino mellé – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján.

Épp csak véget értek a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra is kvalifikáló Nemzetek Ligája-sorozat küzdelmei, és a magyar válogatott kiharcolta az Eb-szereplés lehetőségét, máris a vb-selejtező csoportbeosztásáért izgulhattunk, Zürichben ugyanis hétfőn este elkészítették a 2022-es katari világbajnokság 2021 márciusában kezdődő európai selejtezőjének sorsolást.

A selejtezőcsoportokat alkotó válogatottakat hat kalapból sorsolták ki, melyek közül ötöt tíz csapat, egyet pedig öt válogatott alkotott. Az első kalapba a ranglista első 10 európai csapata került, a másodikban a ranglista 11-20. helyezettje, és így tovább.

A zürichi sorsoláson először az első kalap csapatait húzták ki, majd ezt követően sorban következtek a többi kalap válogatottjai. Így amikor Daniele de Rossi kihúzta a magyar válogatottat az I csoportba, akkor már tudtuk, hogy Anglia és Lengyelország lesz a két legerősebb ellenfelünk a csoportban. A negyedik kalapból Albánia, az ötödikből Andorra, a hatodikból pedig San Marino került a magyar válogatott csoportjába.

Ukrajna Franciaországgal, Finnországgal, Bosznia-Hercegovinával és Kazahsztánnal került egy csoportba.

A 2022-ES VB EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK CSOPORTSORSOLÁSA
A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT E-CSOPORT
Portugália Spanyolország Olaszország Franciaország Belgium
Szerbia Svédország Svájc UKRAJNA Wales
Írország Görögország Észak-Írország Finnország Csehország
Luxemburg Grúzia Bulgária Bosznia-Hercegovina Fehéroroszország
Azerbajdzsán Koszovó Litvánia Kazahsztán Észtország
F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT I-CSOPORT J-CSOPORT
Dánia Hollandia Horvátország Anglia Németország
Ausztria Törökország Szlovákia Lengyelország Románia
Skócia Norvégia Oroszország MAGYARORSZÁG Izland
Izrael Montenegró Szlovénia Albánia Észak-Macedónia
Feröer Lettország Ciprus Andorra Örményország
Moldova Gibraltár Málta San Marino Liechtenstein

A vb-selejtezők 2021 márciusában kezdődnek meg, és 2021 novemberében zárulnak. Márciusban és szeptemberben három-három, októberben és novemberben két-két hivatalos játéknap lesz.

Európából 13 csapat jut ki a 2022-es, katari rendezésű világbajnokságra. Ebből tíz (a vb-selejtezők tíz csoportelsője) egyenes ágon, három pedig pótselejtezős rájátszást követően. A rájátszásban a tíz csoportmásodik mellett két válogatott a Nemzetek Ligája-eredmények alapján vesz részt (az a két együttes, amely a vb-selejtezők csoportgyőzteseit és másodikjait leszámítva a legjobb helyen végzett a Nemzetek Ligájában). Az európai vb-pótselejtező három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik majd 2022 márciusában.

Forrás:
KISZó/MLSZ
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó