Emléktábla-avatás dr. Bellyei László tiszteletére

A Beregszászért Alapítvány jóvoltából újabb emléktáblát avattak a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban. Ezúttal dr. Bellyei László (1910–1995), a tanintézmény jogelődjének egykori diákja, majd tanára, igazgatóhelyettese tiszteletére. Az emléktábla Dalmay Árpádnak, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumi elnökének kutatásai nyomán és támogatásával készült el. A dombormű a nyíregyházi Lengyel Tibor szobrászművész alkotása.

Az emléktábla-avatás apropója, hogy a 2020-as év hármas évforduló: 125 évvel ezelőtt nyílt meg a Beregszászi Magyar Királyi Állami Főgimnázium, dr. Bellyei László pedig 110 évvel ezelőtt született és 25 éve hunyt el.

Az avatóünnepségen Rajkó Anna hatodikos gimnazista felolvasta Bellyei László Ébredés c. regényének részletét.

Szabó Árpád igazgató nyitóbeszéde után Magyarország Beregszászi Konzulátusa képviseletében Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte a jelenlevőket.

Elhangzott Dalmay Árpádnak, illetve dr. Bellyei László fiának, dr. Bellyei Árpádnak az ünnepség résztvevőihez intézett köszöntő levele (Szoboszlai Kamilla és Tihor Fanni hatodikos gimnazisták felolvasásában). Az emléktáblát Beke Mihály András és Szabó Árpád leplezte le, majd a jelenlevők megkoszorúzták az emlékjelet.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó