KISZó-visszatekintés: ez történt áprilisban

Lassan véget ér az év, ami minden szempontból rendhagyónak bizonyult: a  2020-as esztendőre teljesen rányomta bélyegét a világjárvány, de a pandémián kívül is számos történés volt Kárpátalján. Az év utolsó napjaiban szokás összegezni, mérleget vonni, visszatekinteni, hogy mi történt az adott évben. A kiszo.net így tesz, és rendhagyó sorozattal búcsúztatja a 2020-as esztendőt. Legolvasottabb híreink, anyagaink közül szemezgetünk havi bontásban. Ez történt áprilisban.

Léphaft

Hirtelen egyről huszonháromra nőtt a Kárpátalján beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egyszerre több kárpátaljai hírportál tette közé, hogy Olekszij Hetmanenko megbízott kormányzó bejelentése szerint 1-ről 23-ra nőtt az új világjárványban megfertőzöttek száma. Mint kiderült, az első munkácsi nővel kapcsolatba kerülő mind a 19 személynél kimutatták a vírust. Rajtuk kívül egy ungvári és két técsői járási beteget diagnosztizáltak. Ketten a megyei járványügyi kórházban vannak, a többiek otthon gyógyulnak, orvosi felügyelet mellett.

Lezárták az asztélyi és a kaszonyi határátkelőket is. Ukrajna kormányának rendelkezése értelmében 2020. április 7-én, ideiglenesen teljesen lezárják az asztélyi és a kaszonyi határátkelőket. Ugyan ezen napon felfüggesztette a munkáját a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelő is.

Elhunyt az első koronavírus-fertőzött Kárpátalján. A 71 éves nőt koronavírus-fertőzéssel és tüdőgyulladással kezelték az Ilosvai Járási Kórházban. Az utolsó napjaiban az  idős asszony folyamatosan súlyos állapotban volt, lélegeztető gépre volt kötve. A nő az Ilosvai járási Zárnyáról (Priborzsavszke) való, az újságíró úgy tudja, hogy a járási rendelőintézet vezetőjének az édesanyja volt.

A KMPSZ állásfoglalása a középfokú oktatási törvényben foglaltakról. 2020. március 18-án életbe lépett az Ukrán Legfelsőbb Tanács által 2020. január 16-án elfogadott 463–IX. sz. A teljes középfokú oktatásról szóló törvény, miután aláírta az államelnök és hivatalosan közzétették a Holosz Ukraini központi lapban.

záhony csap ukrán magyarTömegjelenetek az ukrán-magyar határon (videó). Még mindig nagy számban jönnek haza az ukrán állampolgárok, s a koronavírus-járvány idején különösen veszélyesnek ható tömegjelenetek zajlódnak le a határátkelőkön.

Húsvéthétfő estig megtiltották a kijárást a Beregszászi járásban. A Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal közlése szerint a holnap 12 órától kezdődő kijárási tilalom a Beregszászi járásban egészen hétfő este 19 óráig tart majd. A szigorítást a járási járványügyi törzskar rendelte el a megyei bizottság mai döntésére hivatkozva.

Védőeszközöket küld a magyar kormány.  Minden magyar felelős minden magyarért, ezért a magyar nemzeti közösségeket a határok túloldalán is támogatja a kormány, eszközökkel is. Szijjártó Péter elmondta: a határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány, 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban.

Újszülöttet találtak egy beregszászi buszmegállóban. Az alig pár órás csecsemőt azonnal kórházba vitték. A rendőrség közleményt adott ki az ügyben, mely szerint a nő, aki hívta a mentőket beismerte, hogy ő szülte a gyereket.

Szijjártó Péter kezdeményezte a magyar–ukrán határ mentén élők ingázását. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, akivel kölcsönösen biztosították egymást a szolidaritásukról a világjárvány elleni küzdelemben.

Zelenszkij Munkácson, de az új kormányzót nem hozta magával. Megérkezett Kárpátaljára Volodimir Zelenszkij elnök és kísérete, de a beharangozott új kormányzó kinevezése elmarad, állítják egybehangzóan sajtóértesülések. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly májusi megválasztása óta másodszor érkezett Kárpátaljára. Tavaly nyáron azért járt vidékünkön, hogy beiktassa hivatalába Igor Bondarenko új kormányzót, akit azonban kisvártatva, december 24-én fel is mentett hivatalából. Azóta nincs kinevezett kormányzója a megyének, Olekszij Hetmanenko csak ideiglenesen tölti be a posztot. Egészen csütörtök reggelig úgy tűnt, egy titkosszolgálati vezérőrnagyot nevez ki az elnök, ám erre végül nem került sor.

Az összetartozás himnuszával üzent Magyarország Ungvári Főkonzulátusa (videó). Egyetlen magyar sincs egyedül Kárpátalján sem! – osztotta meg oldalán Magyarország Ungvári Főkonzulátusa. A külképviselet vasárnap délután videót tett ki Facebook-oldalára, a felvételen, amit percek alatt több százan osztottak meg a konzulátus személyi állománya a külképviselet kertjében énekli el az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalát, az összetartozás himnuszát.

Az ukrán utazóknak üzent Záhony polgármestere.  Az Ukrajnából érkező és nyugatra tartó vendégmunkások tájékozódjanak indulás előtt a beutazási feltételekről. Akik munkavállalás céljából Nyugat-Európába utaznak tovább, azok ellenőrizzék le, hogy rendelkeznek-e a szükséges tranzit, illetve munkavállalási engedélyekkel – kéri videójában Helmeczi László, Záhony polgármestere.

 Új kormányzót kapott Kárpátalja. Denisz Smihal miniszterelnök beiktatta hivatalába Kárpátalja új kormányzóját. Olekszij Petrov, volt titkosszolgálati vezérőrnagyot erdetileg a korábban vidékünkön járt Volodimir Zelenszkij mutatta volna be, ám mint azt a Kárpáti Igaz Szó megírta, kinevezése csúszott.

 “Aki szembemegy a határon túli magyarokkal, az az egész magyar nemzettel megy szembe”. – Aki szembemegy a határon túli magyarokkal, az az egész magyar nemzettel megy szembe – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János hangsúlyozta: a határon túli magyar emberek nem tehetnek arról, hogy ősidők óta azokon a területeken élnek, arról sem tehetnek, hogy az ország határai éppen száz éve nem esnek egybe a nemzet határaival.

Május végéig marad a távoktatás. A tanulók az idei tanévben már nem térnek vissza a megszokott oktatáshoz az iskolapadokba. Május végéig marad a távoktatás.

Kárpátalján elkezdték kiutalni az ezer hrivnyás egyszeri segélyt. A megyei Nyugdíjalap tájékoztatása szerint április 23-án átutalta a bankoknak és a postának a kisnyugdíjasoknak megítélt egyszeri segélyt. Az ezer hrivnyára azok jogosultak, akiknek havi juttatása nem éri el az ötezer hrivnyát.

Az UMDSZ helyreállíttatta a megrongált homoki falunévtáblát. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) korábbi ígéretéhez híven új falunévtáblát készíttetett és azt is ki is helyezték az ungvári járási Homokon, miután azt az év elején helyreállíthatatlanul megrongálták.

Másfél évig hevert egy holttest a beregszászi vasútállomás padlásán. Mumifikálódott holttestet találtak hétfőn a beregszászi vasútállomás padlásán. Rendőrségi forrásokra hivatkozva a Mukachevo.net arról számolt be kedden, hogy az áldozat mellett egy kötelet és búcsúlevelet is találtak.

 Januári összeállításunkat itt, a februárit itt, a márciusit pedig itt olvashatja!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó