KISZó-kérdés: A koronavírus befolyásolja-e, hogy családi körben töltse a karácsonyt?

Nehéz időket élünk. 2020-ban, mondhatni, minden a feje tetejére állt. Új előírások, temérdek korlátozás, önelszigetelés, felhívás a szeretteinktől való távolmaradásra. Ez karácsony tájékán talán az egész éves megszorítások elviselésénél is mellbevágóbb. Hiszen ez az az ünnep, melyet mindenki a családjával, a szerettei körében érez beteljesedettnek.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, a koronavírus befolyásolja-e, hogy családi körben töltsék a karácsonyt? A válaszadók többségénél (61,8 százalék) mindent felborított a világjárvány, náluk új hagyományok alakulnak ki, másképp élik meg az ünnepet. A „szerencsésebb” 38,2 százalék voksolt nemmel, ők a megszokott rendben várják Jézus születését.

Ukrajnában december 19-től újabb korlátozások léptek életbe, melybe beleesik a karácsonyi időszak is. Ahogy azt lapunkban megírtuk, a Miniszteri Kabinet rendelete értelmében, tilos:

– az oktatási intézményekben rendezvényeket, koncerteket, előadásokat tartani több mint egy osztály és kívülállók részvételével;

– a szórakozóhelyeken, a közétkeztetési intézményekben ünnepségeket, mesterkurzusokat, banketteket, nyilvános rendezvényeket szervezni;

– a múzeumokban, kiállításokon, galériákban több látogatót fogadni, ha 10 négyzetméterenként egynél több ember van jelen;

– a közétkeztetési intézmények működése kijevi 23:00 és 7:00 óra között. Az elszámolást 22:00 óráig kell megejteni. A december 31-ről január 1-re virradó éjjel az éttermek és kávézók működése kijevi idő szerint 01:00 óráig engedélyezett;

– egyházi alkalmak: négyzetméterenként 1 ember engedélyezett; nyílt terepen kötelező az 1,5 méter szociális távolság.

Ezek a szigorítások a családi ebédeket nem biztos, ám az egyházi összejöveteleket és a rég nem látott barátokkal való találkozást merőben átalakítják.

A kommentelők is leginkább szomorúságuknak adtak hangot. A hozzászólások alapján a koronavírus hatása sajnos elég egyértelmű.

A Kárpáti Igaz Szó közösségi oldalán közzétett kérdésünk válaszadóinak véleményére is kíváncsiak voltunk.

Makláriné Baksa Anita családjában az idei karácsony rendhagyó lesz.

– Az előző évektől eltérően a mostani karácsonyt a férjemmel kettesben ünnepeljük Karácsondon, Heves megyében. A fiam családja a két unokámmal Hannoverben (Németország), a lányom a férjével Ungváron, édesanyám Barkaszón tölti az ünnepet – fejtette ki Anita.

– Hogyan ünnepelnek idén?

– Szenteste a technikának köszönhetően Messengeren „összejövünk”. Ez az első olyan ünnep, amikor nem lehetünk együtt, nem ölelhetjük meg a szeretteinket. Ám gondoskodtunk arról, hogy ne maradjanak el az ajándékozások. Igaz, nem személyesen adtuk át: még november végén útnak indítottuk, és szerencsére mindenki időben megkapta a csomagokat.

– Mi kerül a karácsonyi asztalra?

– Hagyományainkat azért még ebben a nehéz helyzetben is követjük. A karácsonyi menü a halászlé, a kocsonya, amit a férjem készít, és a töltött káposzta. Idén kevesebb lesz mindenből, mert a pandémia miatt sajnos nem várunk vendégeket. Süteményből sem lesz sok, mivel az unokák is távol lesznek. A menyem cukrász, ám ő az aktuális helyzet miatt idén Németországban süti a mézeskalácsot. Korábban, mikor együtt ünnepelhettünk, nálunk foglalatoskodott ezzel az unokáim nagy örömére, akik a díszítésből vették ki a részüket.

– Állítanak idén karácsonyfát?

– A fenyőfát mindig a gyerekek, unokák ízlése szerint díszítettük. Eközben sokszor elhangzik a „Nagyi, azt ne oda tedd” utasítás, ám az eredmény mindig önmagáért beszél. Idén nem lesz nagy karácsonyfánk, illetve az élő helyett műfenyőt szerzünk be.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó