KISZó-visszatekintés: ez történt szeptemberben

szijjártó kuleba ungváron

Lassan véget ér az év, ami minden szempontból rendhagyónak bizonyult: a 2020-as esztendőre teljesen rányomta bélyegét a világjárvány, de a pandémián kívül is számos történés volt Kárpátalján. Az év utolsó napjaiban szokás összegezni, mérleget vonni, visszatekinteni, hogy mi történt az adott évben. A kiszo.net így tesz, és rendhagyó sorozattal búcsúztatja a 2020-as esztendőt. Legolvasottabb híreink, anyagaink közül szemezgetünk havi bontásban. Ez történt szeptemberben.

 Péter Csaba idén is megtöltötte számos elsős iskolatáskáját. Kérdéses volt, hogy idén a megszokott módon indul-e az oktatás, de szerencsére a gyerekek az alma mater falai között kezdhették a 2020-2021-es tanévet. Taneszközökre pedig így is, úgy is szükség van, és az ajándéknak pedig mindenki örül.Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnöke az idén is igényes mappával ajándékozott meg sok-sok Bereg-vidéki elsőst. A képviselő örül annak, hogy a nehéz körülmények ellenére is megtelnek az első osztályok iskolapadjai, ami azt bizonyítja, hogy sokan maradnak a szülőföldjükön, bíznak a jobb jövőben.

Magyar útlevéllel is érvényes a 30 km-es zóna. Magyarország Beregszászi Konzulátusa tette közzé azt az információt, miszerint szeptember 1-jétől a Magyarországgal szomszédos országok polgárai mellett az ott élő magyar állampolgárokra is kiterjed a 24 óra 30 kilométer néven elhíresült beutazási lehetőség.

Péter CsabaPéter Csaba: szükség van az összefogásra. Péter Csaba tizenhat éve a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar képviselője. Világos rálátása van a kárpátaljai történésekre, a megoldásra váró problémákra. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökségi tagjával sok más téma mellett kisebbségi politizálásról, decentralizációról, elvándorlásról, gazdaságról beszélgettünk. Először is arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudná értékelni a megyei tanács magyar frakciójának elmúlt 5 évi munkáját.

Traktorral akart cigit csempészni Nevetlenfalunál. A határőröknek sikerült megállítani egy traktort a Nevetlenfalu-Halmi ukrán–román határátkelő mellett.A traktor utánfutója tele volt pakolva cigarettával. A törvénysértő az átkelőtől 500 méterre próbálta meg átcsempészni az illegális dohányárut, számolt be Vitalij Glagola újságíró a Telegram-csatornáján, ahol egy videót is közzétett.A traktor az illetékesek felszólítására nem állt meg, a határőröknek csak három figyelmeztető lövés után sikerült feltartóztatni a csempészt.

Nagydobronyi KözépiskolaMegújuló magyar iskolák és óvodák. Ünnepélyes keretek között, szűk körben adták át a Nagydobronyi Középiskola teljes körűen felújított épületét szeptember 1-jén, az új tanév első napján. A beruházás – melynek összege meghaladja az 51 millió hrivnyát – a Kárpátaljai Magyar Bázisiskolák Felújítási Program keretében, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével valósult meg.Kárpátalja legnagyobb magyarlakta településén 1953 óta működik középiskola, a szovjetrendszer alatt ez volt a megye első magyar tannyelvű iskolája. Jelenleg 960 férőhelyes a középiskola, ahová négy faluból járnak gyerekek: Nagydobronyon kívül Kisdobronyból, Tiszaágtelekről és Csongorról. A tanintézetnek 741 tanulója és 71 szakképzett pedagógusa van, s mind a 35 osztálya magyar tannyelvű.

Potápi

Nem engedték be Ukrajnába Potápi Árpád János államtitkárt. Szeptember 3-án hivatalosan is átadták a pedagógusoknak és a gyerekeknek a belülről teljesen megújult Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát.A megyeszékhely magyar iskolájának felújítása a 2017-ben a magyar kormány által meghirdetett Kárpátaljai magyar bázisiskolák felújításának támogatása program keretén belül, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével valósult meg. A nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés, hogya teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt, számolt be a karpataljalap.net.

KISZó-kérdés: Ön fenyegetve érzi magát? A válaszadók jelentős többsége nem érzi magát fenyegetve az augusztus 20-i hamis bombariadók és a kárpátaljai magyarságot támadó levelek miatt – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán indított az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazásból.

Lendületben a templomfelújítás Nagydobronyban. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások behatárolták az emberek mozgásterét. Sok közösségi hely vált elérhetetlenné, rendezvények, istentiszteletek sem zajlodhattak a megszokott formában. Igaz, az internet révén számtalan prédikációt hallgathattunk el az online térben. De az nem a megszokott, a számunkra normális… A minden rosszban van valami jó elvet követve a Nagydobronyi Református Egyházközség a javára fordította ezt a sokak számára nehéz időszakot – elkezdték a templompadok és a padlózat cseréjét.

Olekszij Petrov elmondta, mit gondol a magyar kérdésről! Olekszij Petrov kormányzó szerint Kárpátalján nincs magyar kérdés, van viszont ukrán. Mindezt a RegioNews portálnak adott interjújában jelentette ki a vezérőrnagyból lett politikus. A kárpátaljai megyevezető kérdésre válaszolva elmondta, az ukrán kérdés abban merül ki, hogy kompromisszumos megoldásra kell jutniuk az itt élő kisebbségekkel. Úgy fogalmazott, hogy lehetőséget kell teremteniük a kisebbségi közösségek fejlődéséhez, aminek a felelősségét magára vállalja, nem kívánja azt átruházni sem a magyarokra, sem a románokra, sem a romákra.

Asztély határ szemétMár a patkányok is megjelentek az asztélyi határátkelőnél. Ugyan már szeptembert írunk, s túljutottunk a nagy nyári turistaszezonon, a működő kárpátaljai határátkelőhelyeken továbbra is nagyok a sorok, majdhogynem egy napig kell várakozni az átkelésre, mindez pedig hatalmas szeméthegyeket eredményez a határkapuknál.

Kuleba enyhülést remél, de közben a magyar álláspontot hibáztatja. Az Ukrajna és Magyarország közötti kapcsolatokban az „általános felmelegedés” nem csak Kijevtől, hanem Budapesttől is függ – idézte az Ukrinform állami hírügynökség Dmitro Kuleba külügyminisztert.Az Ukrinform jelentése szerint, a miniszter ezt a Szvoboda Rádiónak adott interjújában szögezte le. A „globális felmelegedés” abban áll majd Kuleba szerint, hogy sikerül rendezni az oktatás miatti vitát, amely szerinte – meglehetősen fura logikával, mintha nem Kijev fogadta volna el a szóban forgó jogszűkítő jogszabályt – Magyarország hozzáállása okán keletkezett.

KISZó-kérdés: Szükség van-e ukrán–magyar párbeszédre? Az idén némileg javult az ukrán–magyar viszony, különösen az elmúlt évek retorikájához képest. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Budapesten járt, magyar kollégája, Szijjártó Péter Kijevben tárgyalt. A felek dolgoznak Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozójának előkészítésén. Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük, hogy szükség van-e ukrán–magyar párbeszédre. A KISZó-nak nyilatkozó magyarországi Ukrajna-szakértő szerint az ukrán–magyar viszony vélhetően soha nem lesz olyan mint „régen” volt. Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a válaszadók jelentős többsége (160) elengedhetetlennek tartja az ukrán–magyar párbeszédet, mindössze 4-en gondolják úgy, hogy nincs szükség a mindenkori kétoldalú viszony javítására.

zán fábián sándor egyház református istentisztelet templom úrvacsora húsvét püspökZán Fábián Sándor lett a Kárpátaljai Egyházak Tanácsának új elnöke. A felekezetközi egyházi tanács 2017-ben alakult meg, tizenegy felekezet csatlakozott hozzá. Elsősorban azok a kárpátaljai történelmi egyházak, melyek évszázadok óta itt vannak, de olyanok is, melyek nemrég szervezték meg kárpátaljai közösségüket. Ilyen például az örmény keresztyén egyház. A tanács minap megtartott ülésén a kárpátaljai vallási felekezetek vezetői egyhangúan döntöttek arról, hogy egy évig Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke töltheti be a Kárpátaljai Egyházak Tanácsának elnöki posztját. A tanács előző elnöke Vaszil Rajcsinec, Ukrajna Evangéliumi Szabadkeresztyén Gyülekezetei Szövetségének főpüspöke volt.

Ezért torlódik az ukrán-magyar határ. A Csap–Záhony és Asztély–Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelőhelyeken tartósan fennálló hosszú sorok és várakozási idő azért alakult ki mert a Magyarországra belépni szándékozó ukrán és harmadik országbeli állampolgárok dokumentumai sok esetben nem felelnek meg a COVID 19 világjárvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezettet beutazási és tranzitálási korlátozó szabályoknak – közölte Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Facebook-oldalán szerdán közzétett tájékoztatójában.

Útfelújítás a végeken, önerőből. Az utóbbi időben egyre több községben aszfaltoznak. Csak épp nem az állami közútkezelő vállalat munkásai, és nem állami finanszírozásban, hanem a falubeliek és önkéntes felajánlások révén.A nagyszőlősi járási Nagypalád és Fertősalmás lakosai már évtizedek óta kerülgetik a kátyúkat. Kisebb-nagyobb foltozgatások voltak, ám akadnak olyan részek, ahol 1978 óta nem történt útépítés.

Brenzovics László marad a KMKSZ elnöke. Ismét Brenzovics Lászlót választották meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, adta hírül a kulturális szövetség hetilapjának, a Kárpátaljának az online kiadása.Eredetileg áprilisban lett volna a KMKSZ tisztújító kongresszusa, de a koronavírus-járvány megakadályozta annak megtartását. A tisztújításra így csak most került sor, a szervezet Beregszászban megtartott 31. közgyűlésén, ahol újabb három évre választották elnökké Brenzovics Lászlót. Alelnökei Barta József és Gulácsy Géza. A szövetség régi-új vezetője aláhúzta: a kárpátaljai magyarság fejlődik.

Megtartotta jelölő közgyűlését az UMDP. 2020. szeptember 19-én, szombaton a beregszászi Európa-Magyar Házban megtartotta jelölő közgyűlését az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) kárpátaljai megyei szervezete. A tanácskozáson – amelyen a városi, járási szervezetek küldöttei képviseltették magukat – elsőként dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki beszédében elemezte az ötévente sorra kerülő helyhatósági választásokon való részvétel fontosságát.

3 millió eurós értékű segélyszállítmányt hozott Ungvárra Szijjártó Péter. Megérkezett Ungvárra Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar kormányzat által felajánlott 50 darab lélegeztetőgépet adott át a kárpátaljai kormányzóságnak. A budapesti diplomácia vezetője ukrán kollégája, Dmitro Kuleba meghívására érkezett Kárpátaljára, akit barátjának nevezett.

Szijjártó Péter: bravúrokra van szükség. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Dmitro Kulebával Ungváron megtartott közös sajtótájékoztatóján. A magyar diplomácia irányítója megállapította, sokkal jobb jóban lenni a szomszédokkal, semmint rosszban, de könnyű ezt kimondani, viszont a megvalósításához diplomáciai bravúrokra van szükség. Elismerte, a kialakult helyzet senkinek sem jó, különösen nem az a kárpátaljai magyarságnak, de egyetlen huszárvágással nem lehet azt megoldani, ahhoz sok kis lépés és türelem szükségeltetik. Szijjártó Péter közölte, Magyarország az elmúlt években 90 milliárd forintot fordított Kárpátalja fejlesztésére. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország örömmel vonná vissza vétóját a NATO–Ukrajna bizottságban, de ehhez arra van szükség, hogy a kárpátaljai magyar közösség úgy érezze, már nincsenek veszélyben anyanyelvhasználati és oktatási jogai.

Szijjártó elárulta, mikor találkozik Orbán és Zelenszkij. Szijjártó Péter magyar tárcavezető mai ungvári sajtótájékoztatóján azt is elmondta, mikor és milyen körülmények között kerülhet sor az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök személyes találkozójára.

Szijjártó Péter: egymás nélkül sikeresek és erősek nem lehetünk. Szijjartó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Beregszászban részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó rendezvényén. Az ünnepséget szokás szerint a református templomban tartották. Dr. Csernicskó István megbízott rektor ünnepi köszöntőjében örömmel konstatálta, hogy 939 fiatalnak kezdődött el az új tanév, de a különböző kurzusokban részt vevőkkel együtt ez a szám összesen 5828. 2014 óta hagyománnyá vált, hogy a főiskola Rákóczi-díjakat adományoz: egyet külföldi, egyet pedig belföldi személy vehet át. Idén Rákóczi-díjjal jutalmazták Szijjártó Pétert. A magyar külügyminiszter a megmaradás díjának nevezte a kitüntetést, hiszen ahogy fogalmazott, egymás nélkül sikeresek és erősek nem lehetünk. Rákóczi-díjban részesült továbbá a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség.

Megérkezett Kárpátaljára az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezette küldöttség kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Kárpátaljára – közölte az Elnöki Iroda sajtószolgálata csütörtökön este.Az Elnöki Iroda honlapján megjelent közlemény szerint Zelenszkij pénteki programja során megtekinti a felújítás alatt álló közúti határátkelőket, valamint ismertetik vele az Ungvári Nemzetközi Reptér rekonstrukciójának terveit. Az elnök felkeres egy felújítás alatt álló kórházat, továbbá szemügyre veszi hogyan haladnak a „Nagy építkezés” nevű kormányprogrammal Kárpátalján.

Lezuhant egy katonai gép Ukrajnában, két túlélője lehet a katasztrófának. Az ukrán légierő parancsnoksága szerint a baleset leszállás közben történt Csugujev városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen.

Áldiplomata bukott le csempészcigarettával Csapnál. Cigarettával megrakott diplomata rendszámú kisbuszt tartóztattak fel az ukrán határőrök a csapi Tisza határátkelőn szombatra virradó éjszaka – közölte Facebook-oldalán az Ukrajnai Állami Határőrség Nyugati Regionális Igazgatósága szombat délelőtt.

ukrajna államnyelvA választások után kötelező lesz az ukrán nyelv. November közepétől kötelezővé teszik az ukrán nyelv használatát egyebek mellett a fodrászatokban, az autószervizekben, a ruhatisztítókban, a kávézókban és az internetes áruházakban, hívja fel a figyelmet a GolosUA portálon megjelent írásában Marija Bakusinszkaja.

 

 

 

Kapcsolódó írásaink:

KISZó-visszatekintés: ez történt augusztusban

KISZó-visszatekintés: ez történt júliusban

KISZó-visszatekintés: ez történt júniusban

KISZó-visszatekintés: ez történt májusban

KISZó-visszatekintés: ez történt áprilisban

KISZó-visszatekintés: ez történt márciusban

KISZó-visszatekintés: ez történt februárban

KISZó-visszatekintés: ez történt januárban

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó