Szilveszteri eszem-iszom, de csak mértékkel!

Az év végi ünnepekhez kapcsolódó bőséges ebédekkel és vacsorákkal tarkított időszakot sokan csak lassan múló bűntudattal élik meg. Nem kell így lennie, ha odafigyelünk étkezésünkre!

– Az ünneplés elmaradhatatlan kellékei az asztalra kerülő finom falatok. Ilyenkor nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, amire a szervezetnek valóban szüksége van – véli Jelena Lukjancsikova gasztroenterológus. – Amikor az energiafelvétel, tehát a táplálkozás és az energialeadás, vagyis a testmozgás egyensúlyban van, testünk nincs rászorulva sem a raktározásra, sem a leadásra, így a testtömeg nem változik. Viszont, ha az energiamérleg a felvétel oldalra billen, és az energialeadási oldal nem változik, akkor a szervezet energiaraktározással válaszol, azaz zsírszövetet képez. Hogy ezt a folyamatot befolyásolni tudjuk, ahhoz vagy a felhasználási oldalt növeljük, azaz több energiát égetünk el fizikai aktivitás során, vagy a felvételi oldalt csökkentjük, azaz kevesebb energiát veszünk magunkhoz étkezéssel.

Ha nem ezt tesszük, néhány hét alatt akár 5-10 kg felesleg is felkerülhet ránk.

– Mire érdemes odafigyelni a szilveszteri menü elkészítésénél, hogy az ünnep ne gyomorbántalmakkal végződjön?

– Ünneprontás lenne, ha azt mondanám, felejtsük el az ilyenkor megszokott, hagyományos ételeket. Nemcsak az a probléma, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan. A szilveszteri táplálkozásban az a legegészségtelenebb, hogy állandóan, teljesen rendszertelenül eszünk.

Ezért az érzékenyebbeknek azt ajánlom, tartsanak szünetet, legalább 3-4 órán keresztül egyáltalán ne fogyasszanak semmit.

Az is jó lenne, ha vendégségben, a vendéglátók sem erőltetnék a kóstolgatást. Persze, az illem azt diktálja, hogy kínáljanak, de ha látják, hogy valakinek kifejezetten rosszul esik egy újabb adag ennivaló, fogadják el a visszautasítást.

– Mi tesz kifejezetten jót egy nehezebb menü után?

– Leginkább a keserű fogások ellensúlyozzák a zsírosakat, például a retek, a grépfrút, az ananász, az alkoholmentes sör vagy a cikóriakávé, mivel ezek epeelválasztás-fokozó hatásúak. Mindig lehet olyan ételeket készíteni, amelyek kevésbé megterhelőek. A friss gyümölcs, zöldség mellett például az aszalt gyümölcsfélék is kiválóan helyettesíthetik az édességeket.

Érdemes kipróbálni a héjastul felszeletelt citrusféléket közvetlenül az étkezés után.

Aki túl keserűnek találja, meg is cukrozhatja, még így is egészségesebb a süteményeknél. Nem kell lemondani a sütés-főzésről, de a hagyományos ételek mellett nem árt választani valami könnyebbet is.

– Mit lehet tenni, ha valaki túlterhelte a gyomrát.

– Ha már megtörtént a baj, a legjobb, amit tehetünk, a koplalás. Ilyenkor semmi nem segít jobban, mint, ha csak vizet iszunk és hagyjuk, hogy kiürüljön a fölösleges táplálék a szervezetünkből. Az év végi ünnepek után általában ugrásszerűen megnő a fogyókúrázók száma. Ha valakinek súlyproblémái vannak, de nem akarja megfosztani magát az ünneplés örömeitől, a vendégeskedéskor egyen, de az előtte vagy az utána következő napokon tartson szünetet. A lényeg, hogy ne egyfolytában táplálkozzon, hanem alakítson ki egy rendszert.

– Mi a helyzet az alkoholos italokkal?

– Gyengébb italra ihatunk erősebbet, de fordítva nem. Megjegyzem: modortalanság, ha vendéglátóként erőltetjük az ivást. Mindenki érzi, mennyi esik jól neki.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó