KISZó-kérdés: Ön tesz újévi fogadalmat?

Leszokom a dohányzásról, nem eszem este hat óra után, ezentúl pontosan érkezem a megbeszélésekre, rendet rakok az íróasztalom fiókjában, betartom a határidőket… és még hosszan sorolhatnánk az ehhez hasonló ígéreteket, melyek többnyire szilveszter éjszakáján hagyják el a szánkat. A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazáson azt kérdeztük olvasóinktól, vajon tesznek-e egyáltalán ígéreteket?

Úgy tűnik, a válaszadók többsége nem hisz a szilveszter éjszakáján tett fogadalmakban. Csupán ketten ismerték el, hogy élnek ezzel a hagyománnyal. Talán nem véletlen az arány, ugyanis a szakemberek szerint a felfokozott hangulatban hozott döntéseink többnyire nem működnek.

– A legtöbben ilyenkor a káros szenvedélyektől való megválást (alkohol, cigaretta, kávé elhagyása vagy csökkentése), a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást tűzik ki célul. Tehát elsődleges a mélyen rögzült szokások, szenvedélyek, életmód megváltoztatása. A statisztikák szerint azonban az újévi fogadalmak csaknem 80 százaléka valóban megvalósítatlan ígéret marad, sőt nagy részüket már január-februárban feladjuk – magyarázza Natalija Brataszjuk pszichológus. – Ennek egyik oka, hogy a legtöbb ember nem valódi elszántságból hozza meg a döntést, hanem inkább divatból vagy egy rövid fellángolás hatására. Másrészt, sokan nem tervezik meg a változtatást. Hoznak egy döntést, de nem dolgozzák ki a részleteket, nem számolnak bizonyos körülményekkel. Már januárban ugyanott tartanak, ahol decemberben is voltak, s maximum 1 év múlva próbálkoznak újra.

– Miért érzik mégis sokan szükségét annak, hogy évváltáskor fogadkozzanak?

– Mert maga az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a már régóta bennünk élő lehetőségeket valóban meg is valósítsuk.

Tudat alatt tisztában vagyunk vele, hogy hosszú távú céljaink elérése érdekében bizonyos dolgokon változtatni kellene, de mindig akadnak fontosabb, a figyelmünket elterelő problémák. Tudjuk, hogy jó lenne leszokni a dohányzásról, lefogyni, többet pihenni stb., de nincs semmi, ami lendületet adna. Ha valaki úgy dönt, hogy változtatni szeretne valamin, azt javaslom, azzal ne várjon szilveszterig. A változtatásokat nem kell időponthoz kötni, hiszen megvalósításuk csakis az ember akaratán múlik. Motivációra, célokra van szükség ahhoz, hogy a tervbe vett dolgokat véghezvigyük. S amint eldöntöttünk valamit, időhúzás helyett azonnal kezdjünk hozzá. Szilveszter éjszakája ugyanis nem rendelkezik semmilyen mágikus erővel, mely előbbre vinné ügyünket.

Nem árt, ha elhatározásunkkal hasonló döntésre jutott emberekhez csatlakozunk, hasonszőrűek között ugyanis könnyebb betartani az ígéretet, amit elsősorban ne másnak, hanem önmagunknak tegyünk, ajánlja a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó