Csempészügyek

Nem újdonság, hogy Ukrajnában virágzik a csempészés. E téren megyénk az élen jár… A közelmúltban az ügyészség egy üzbég állampolgár ellen emelt vádat a Btk. 332. cikkébe ütköző bűncselekmény megalapozott gyanújával. Az illetőt csoportosan, előre kitervelten elkövetett embercsempészéssel gyanúsítják.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a külföldi állampolgár részt vett illegális migránsok törvénytelen úton való külföldre juttatásában. A vádirat szerint az üzbég eddig azonosítatlan személyekkel együttműködve, segítve azok ténykedését rejtekhelyet biztosított a migránsok számára. Lebukásakor épp öt idegen „vendégeskedett” nála. A megbeszélt időben az erdős határszélre vezette a csoportot, és az előre eltervezett úton és módon átsegítette őket Szlovákiába. Ott azonban nem jutottak messzire, mert a szomszédos ország határrendészei lefülelték betolakodókat, majd az embercsempészt átadták az ukrán hatóságnak.

A megyei ügyészség irányítása és felügyelete alatt rendeltek el és folytattak házkutatást egy nagyszőlősi járási település portáján.

Az akcióban részt vettek az állami fiskális szolgálat munkatársai és a Munkácsi Határőrosztag katonái.

A megyei ügyészség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a házban nem találtak semmit. Viszont felkeltette a hatóság emberei érdeklődését egy, a portán veszteglő kisteherautó. A gépkocsi rakteréből 100 láda különféle márkájú, zárjegy nélküli, feltehetően csempészésre előkészített cigaretta került elő. A hatóság lefoglalta a nagy mennyiségű jövedéki terméket, és nyomozást indított annak kiderítésére, kik állhatnak a csempészési ügy hátterében.

Egyelőre nem jogerős az ítélet annak a 34 éves férfinak az ügyében, akit cigarettacsempészésben való bűnrészesség megalapozott gyanújával állítottak bíróság elé.

Az illetőt első fokon 85 ezer hrivnya pénzbírságra ítélte a Técsői Járási Bíróság. A vád szerint az illetőt akkor fülelték le, amikor gépkocsijával 2000 doboz cigarettát szállított. A férfi azt állítja, nem csempészés volt a szándéka, csupán egy megrendelőnek akarta eladni a füstölnivalót. Igaz, a zárjegy nélküli jövedéki termék eredetét semmivel nem tudta igazolni. Az ügyészségi tájékoztató szerint túlságosan elnéző volt az ítélőszék, amely a kelleténél enyhébb büntetést szabott ki.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó