Ki igényelhet karanténtámogatást?

A nyolcezer hrivnyát egyszeri alkalommal fizetik.

December 10.-én lépett életbe Ukrajna azon törvénye, mely a karantén idejére egyszeri segély megítélését teszi lehetővé az adózó vállalkozóknak. Arról, ki jogosult a nyolcezer hrivnyás támogatásra, Péntek Anasztázia, a megyei Nyugdíjalap vezetője, valamint Halina Rusznak, a megyei közigazgatás gazdaságfejlesztési főosztályának helyettes vezetője tájékoztatott.

A nyolcezer hrivnyás egyszeri segélyre a következő személyek tarthatnak igényt:

azon munkavállalók, akik

– december 10.-ki állapot szerint olyan munkaadónál voltak foglalkoztatva, aki a karanténintézkedések miatt ideiglenesen kénytelen szüneteltetni tevékenységét;

– akiért munkaadója befizette a kötelező társadalombiztosítási járulékot az idei év harmadik negyedévéért;

– akiknek a harmadik negyedév során a havi bére nem haladt meg a 30 ezer hrivnyát;

azon magánszemélyek–vállalkozók, akik

– december 10.i állapot szerint legalább három hónapja vagy ennél huzamosabb ideje be vannak jegyezve, s idén legalább háromhavi egységadót fizettek be;

– nem vállalkozók és munkavállalók is egyidejűleg.

A munkaviszonyt, a járulékbefizetést, a bért a Nyugdíjalap https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoInsurer oldalán lehet ellenőrizni, amihez elektronikus aláírásra, Bank ID vagy Mobile ID-ra (GOV ID) van szükség.

A Miniszteri Kabinet rendelkezése értelmében, aki december 28.-a után nyújtja be kérelmét, 2021 januárja folyamán juthat hozzá a támogatáshoz.

A támogatást csakis elektronikus formában lehet kérelmezni az elektronikus szolgáltatások egységes állami webportálján vagy a Gyija mobilalkalmazás segítségével.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó