Az ország lakosságának fele szegény

Az UNICEF 2020 áprilisában publikált előrejelzése szerint a világjárvány negatív hatásai miatt Ukrajnában a szegények száma a 23,2 százalékról 43,3, de akár 50,8 százalékra is növekedhet – derül ki az epravda.com.ua elemzéséből.

Ez azt jelenti, hogy potenciálisan ennyi ember lesz kénytelen megélni kevesebb, mint havi 3922 hrivnyából. A szegények számának jelentős növekedését elsősorban az okozza, hogy a karantén korlátozásai miatt a kisvállalatok többsége bezár, s ezáltal a lakosság anyagilag legkiszolgáltatottabb kategóriája munka nélkül marad.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia számításai arról tanúskodnak, hogy 2020-ban a szegénység gyors ütemben terjedt, s meghaladta a 2015-ös szintet. A szakemberek szerint ez függetlenül a járványtól is bekövetkezett volna.

„ A szegénység gyors növekedését már 2020 első negyedévében rögzítettük. Az év első felének adatai szerint, a lakosság szegénynek tekinthető rétege 51 százalékra emelkedett. 2019 azonos időszakában ez a mutató 41 százalékot tett ki” – közölte Ljudmila Cserenko, az akadémia életszínvonalat kutató szektorának vezetője.

A nemzetközi pénzintézetek 2021-re a világgazdaság jelenetős fellendülését prognosztizálják. Ukrajna GDP-jének növekedése is várható. Ennek ellenére a tudományos akadémia szektorvezetője nem feltételezi, hogy a lakosság anyagi helyzetében kardinális javulás történik.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó