Kárpátalja a kábítószer-fogyasztás ellen

Kárpátalján 26 kábítószer-fogyasztó vehet részt az állami programban. Bővül a fenntartó kezelésben részesülők aránya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte mintegy 200 millió kábítószer-fogyasztó élhet. Európában közel 16 milliós, Ukrajnában másfél milliós kontingensről beszélnek a szakemberek. A statisztikai adatok tanúsága szerint Ukrajna függetlenségének évei alatt számuk kétszeresére nőtt, a narkotikumokkal kapcsolatos bűnesetek megnégyszereződtek.

Magyar Tímea

– Több mint kétszáz kábítószer-fogyasztót tartunk nyilván, ám ötszáz rendszeresen drogozóról van tudomásunk – tudtuk meg Vaszil Krucsanicától, a Kárpátaljai Megyei Mentálhigiénés Központ főorvosától. – A valós szám ennél nyilvánvalóan jóval magasabb. A kábítószer-fogyasztás Ungváron, Munkácson, a Huszti, a Munkácsi, a Beregszászi és a Rahói járásban a legelterjedtebb. Ukrajnában 284 022 olyan kábítószeresről van tudomása a szerveknek, akik vénás injekció formájában jutnak hozzá napi adagjukhoz. A drogosok számának növekedésével arányosan nő a bűnelkövetések száma, hisz szenvedélyük kielégítése igen költséges.

Kárpátalján jelenleg legalább 400 ópiumfogyasztó van,

de csupán 48 páciens részesül államilag támogatott igen költséges, fenntartó kezelésben, amelynek során metadont vagy buprenorfint alkalmaznak. De használják detoxikációra is: ebben az esetben az elvonási tünetek megszüntetése a terápiás cél, ilyenkor a metadont egyre csökkenő adagokban kapja a beteg, ezért is hívják a heroinelvonás e módját csökkenő kezelésnek. Nem ez a módszer azonban az, ami miatt a metadon valóban fontos szer.

A heroinfüggők jelentős része ugyanis nem tud vagy nem akar végleg megszabadulni az anyagtól, az ő kezelésükre a metadont helyettesítő drogként, rövid vagy hosszú távú szubsztitúciós (fenntartó) kezelés során írják fel.

Ilyenkor a beteg a – számára megfelelően beállított dózisú – metadont hónapokon, éveken keresztül, szélsőséges esetben akár élete végéig kapja. A fenntartó programokban a klienseknek nem kell feltétlenül felhagyniuk a kábítószer-fogyasztással. A metadon nem vált ki eufóriát, ezért a szakirodalom egy része szívesen hasonlítja az ilyen pácienseket az inzulinnal kezelt cukorbetegekhez.

– Nos, idén 26 további páciens számára válik elérhetővé a metadon alapú fenntartó kezelés. Ezért, aki szeretne megszabadulni a függőségétől, keresse fel központunkat vagy a munkácsi Szent Márton kórházat, amely ugyancsak szerződést kötött a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal e betegek kezelésére – mondta el a főorvos, aki szerint ugyanakkor további intézményeknek kellene csatlakozniuk a kábítószer bódulatából szabadulni kívánó személyek kezeléséhez.

– Azon túl, hogy a fenntartó eljárás segít fokozatosan leküzdeni a függőséget, csökkenti a tiltott szerek használatát, a túladagolás miatti halálozást és a bűnözés mértékét.

A gyógyulófélben lévő páciensek munkába állhatnak, ismét feleleveníthetik kapcsolatukat a családjukkal, s kisebb eséllyel terjesztik tovább a függőkre jellemző HIV-, a hepatitis B és C-fertőzést, valamint a tuberkulózist – véli a szakember.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó