Hogyan váltsunk gázszállítót? │KISZó-háttér

Ahogy azt lapunk hasábjain is olvashatták, augusztus elsejétől a lakossági gázellátás terén is életbe léptek a piaci szabályok. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó maga választhatja meg a gázszállítóját, mellyel alacsonyabb árhoz, kedvezőbb feltételekhez juthat.

Csuha Ivett

Ennek ellenére nem élnek a gázszolgáltató-váltás lehetőségével a kárpátaljaiak.

Nem élnek a gázszolgáltató-váltás lehetőségével a kárpátaljaiak

A megyében a Zakaraptgaz mellett közel két tucat beszállító rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel. Ezekről a Gazoteka weboldalán találhatók információk.

Az ungvári Osztrovszka Szintia még 2020 novemberében döntött a váltás mellett. Mint mondta, amennyiben hamarabb teszi, még kedvezőbb áron juthatott volna a kék lánghoz.

– Akik még augusztusban szerződést kötöttek, azoknak ez a cég 4,80 hrivnya/m³ áron fixálta a díjat. Én novemberben váltottam, így 6,84 hrivnya/m³ az ár, ami idén áprilisig nem módosul. A januárban ehhez a vállalathoz csatlakozóknak már 7,80 hrivnya /m³ a tarifa, ám ez még mindig lényegesen kevesebb a megyei gázszolgáltató ajánlatánál.

A váltás lebonyolítható online, a gázszállítást azonban továbbra is a megyei gázszolgáltató végzi.

28 ezren még egyszer sem fizettek a gázszállításért

– Az interneten olvastam a TAS Energy cég hirdetését. A szükséges ellenőrző intézkedések – engedély megléte, az állami nyilvántartásban való szereplés –megtétele után szerződést kötöttem velük, amely 2020. december 1. és 2021. április 30. között érvényes. A szolgáltatónak van regionális képviselője, akivel bármilyen probléma esetén telefonon vagy a közösségi oldalon keresztül lehet tartani a kapcsolatot – fejtette ki a megyeszékhelyi nő.

Az átregisztráció ingyenes. A procedúrához minimális mennyiségű adat és információ szükséges.

– A regionális képviselő a név, lakcím, e-mail és/vagy telefonos elérhetőség megadása után a gázszámlán, illetve az ügyfélkapun egyaránt megtalálható energiaipari azonosító kód (EIC) ismeretében kezdi meg az eljárást. Ez nagyjából 10 percet vesz igénybe. Az átregisztrálást online, személyes jelenlét nélkül végeztem. Én személy szerint Messengeren keresztül küldtem el az adataimat, ám ez lehetséges e-mailben vagy Viberen is – tudtuk meg Szintiától. – A gázóra állását továbbra is a Zakarpatgaz vállalatnak küldöm, azok továbbítják a TAS Energy felé. Amennyiben gond merül fel a szolgáltatásban, úgy a megyei gázszolgáltató felel a javításért, ellenőrzésért, hiszen a szállítási díjat nekik fizetem.

Elégedett vagyok az új céggel. Már le is jött az első számla, hibátlanul, a leadott köbméterek alapján.

Szintia elmondta azt is, amennyiben ismerősünk, rokonunk nevében kérjük a cserét, úgy szükség van a ház tulajdonjogát igazoló dokumentumra is.

Kapcsolódó írások:

Tartozik a gázért? Nem utazhat külföldre!

Mi a gázelosztás és miért kell fizetni érte?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó