A nehézségek ellenére is folytatódik az anyaország gondoskodása

Potápi Árpád János/KISZó

A nemzeti jelentőségű intézmények és programok a külhoni magyarság megmaradásának biztosítékai, fenntartható működésük, kiszámítható támogatásuk ezért nemzetpolitikai prioritás Magyarország kormánya számára – emelte ki bevezetőjében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, ahol a határon túli magyarság közösségeiben nagyfokú szervezőerővel rendelkező, a nemzeti identitás megőrzésében kiemelkedő szerepet betöltő intézmények és programok 2021-es támogatásáról volt szó. A sajtóeseményen a Kárpáti Igaz Szó is jelen volt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a külhoni magyarság kezét a járványhelyzet idején sem engedik el és az idei esztendőben folytatódnak az eddigi sikeres programok. Fontos érezniük a határon túli magyaroknak, hogy az anyaország kormánya mindig számít rájuk és a nehézségek ellenére is rendszerszintű és folyamatos támogatásban részesíti az intézményeket. Potápi hozzátette, hogy a támogatások, mind intézményi, mind programok terén évről évre bővülnek.

2012-ben még csak 49 intézményről beszélhettünk, ám 2021-ben 82 nemzeti jelentőségű intézmény és 12 nemzeti jelentőségű program, a programok keretében pedig további 192 intézmény és szervezet programjainak fenntartható működését biztosítja a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A Magyar Állandó Értekezlet 2011. novemberi, X. ülésén fogadta el a nemzeti jelentőségű intézmények támogatásának kritériumrendszerét, eszerint az intézmény tevékenysége kiemelten hozzá kell járuljon a hosszú távú nemzeti érdekek megvalósításhoz, az anyanyelv megőrzéséhez, kiemelt szerepet kell vállalnia a magyar nemzeti kultúra, oktatás, tehetséggondozás szolgálatában, illetve elő kell segítse a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek közötti határon átnyúló együttműködéseket.

Kárpátalja vonatkozásában évről évre támogatásban részesül többek között az Ungvári Nemzeti Egyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a református líceumok, de említhetünk olyan intézményeket is, mint a GENIUS Jótékonysági Alapítvány vagy a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Összesen 23 intézmény folyamatos működését támogatja a nemzetpolitikai államtitkárság Kárpátalján.

Potápi Árpád János kitért arra, hogy az intézmények és a programok tekintetében nagyon fontos az, hogy fenntarthatóak maradjanak, működésük kiszámítható legyen. Kiemelte, hogy a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva, a nemzeti újrakezdés évében, megújult formában a külhoni pályázatok a közeljövőben meg fognak jelenni.

 

Balogh Zsolt

(Budapest–Ungvár)

Forrás:
KISZó/Fotó:Balogh Zsolt

Post Author: KISZó