Mostantól a külföldi rendszámú autókra is vadászik a rendőrség

Rossz hír a vámkezeletlen külföldi rendszámú autótulajdonosoknak: a rendőrség megkapta a hozzáférést a vámhatóság adatbázisához, mely lehetővé teszi a megengedettnél hosszabb ukrajnai tartózkodásáért kiszabható emelt összegű bírság helyszíni kiszabását.

A világhálón megjelent az egyik első ilyen jellegű bírság kiszabásáról készült amatőr videó. Az esetről a TSZN hírcsatorna számolt be. A riport szerint rendőrök év elején megkapták a hozzáférést a vámhatóság adatbázisához, így gond nélkül ellenőrizni tudják, hogy ki és mikor hozta be az országba a vámkezeletlen járművet, vagy, hogy a külföldi rendszámú autó túllépte-e a tranzitálási időintervallumot. A járőrök azt is látják, hogy melyik határátkelőn léptették be a kocsit.

A nyilvánosságra hozott felvételen a megállított sofőrnek a rendőr elmagyarázza, hogy a vámszolgálat adatbázisa szerint a külföldi rendszámú járművet nem ő hozta be az országba, így jogosulatlanul vezeti azt. A bírságolásról készült videóból az is kiderült, hogy az adminisztratív jogsértésekről szóló törvénykönyv 121. cikkelyének 8. részére hivatkozva 8500 hrivnyára bírságolják a törvénysértő autóst.

Mint ismert a megengedettnél hosszabb ukrajnai tartózkodásáért kiszabható pénzbírság minimális összege az adózatlan minimálbér 500-szorosa (8500 hrivnya), szabálysértés ismételt elkövetése esetén 17 ezer hrivnya pénzbírság is kiszabható, de az autó elkobzás is elrendelhető.

Az ominózus videón egy jogász is megszólal, aki szerint a rendőrök a törvényeknek megfelelően járnak el.

Megbízható forrásaink szerint a kárpátaljai rendőrség egyelőre nem kapott hozzáférést a vámszolgálat adatbázisához, a KISZó úgy értesült, hogy jelenleg csak Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben férnek hozzá az adatokhoz a rendőrök.

Kapcsolódó írásunk:

A határon fogják megbírságolni a külföldi rendszámú autósokat

Forrás:
KISZó//tsn.ua

Post Author: KISZó