A múlt tükrében elmerengve…

Nyomdába adták és feltöltötték a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet honlapjára dr. Zubánics László történész vidékünkkel foglalkozó legújabb könyvét – tudatta a nagyközönséggel Dupka György, a KMMI igazgatója.

A múlt tükrében elmerengve… Északkelet-Magyarország mindennapjai a XVI–XVIII. század fordulóján címmel készült a történész legújabb  kiadványa. A helytörténeti tanulmány az Intermix Kiadó gondozásában jelenik meg, a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatban.  Szerkesztője Szemere Judit.

Az előszóból megtudjuk, hogy a „kötet színhelye az egykori északkeleti Felvidék – a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség ütközőzónájában található vidék, amely állandóan a hadak útján feküdt, az itt élő embereknek mégis volt idejük kultúrát művelniük, várat/palotát építeniük, könyvet kiadniuk.

Értékeiknek nagy része elkallódott, azonban a meglévő töredékekből is lehetőségünk van az egész rekonstrukciójára. A kötet a publikálatlan levéltári okmányok (Magyar Országos Levéltár és Kárpátaljai Területi Állami Levéltár), illetve a már napvilágot látott, de a nagyközönség számára ismeretlen dokumentumok újraközlésével (megfelelő jegyzékek, életrajzok, szócikkek közbeszúrásával) a mindennapi élet keretébe illesztve mutatja be és hozza közelebb az olvasóhoz a négy vármegye lakóit, történelmüket, viszontagságaikat és örömeiket.”

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó