Tehetséggondozás felső fokon │KISZó-háttér

Tíz éves a GENIUS Jótékonysági Alapítvány.

Tíz évvel ezelőtt, 2011. január 14-én alapították a GENIUS Jótékonysági Alapítványt. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola azzal a céllal hozta létre, hogy az esélyegyenlőség nevében végezzen tehetséggondozó, -kutató, -azonosító és -támogató munkát.

Hegedűs Csilla

– Repül az idő, épp a napokban voltunk tízévesek, ami hosszú idő. Az évek alatt rengeteg jó dolgot sikerült elvégeznünk. Alapítványunk széles körben – tízévesektől a 35 éves fiatalokig – adott lehetőséget a kibontakozásra, vagyis az esélyegyenlőség jegyében hidakat épített az általános iskolák és a főiskolák, egyetemek között – kezdte beszélgetésünket dr. Váradi Natália, az alapítvány igazgatója.

Váradi Natália

– Mit kínálnak a fiataloknak?

– Programjaink szerteágazóak, hiszen van sport, művészet, tánc, népzene, irodalom, az idősebbeknek kutató- és ösztöndíjprogram, vitadélután, tudományos vitaest, különböző képzések. Az egyik célunk az volt, hogy egy integrált rendszerben egymással szorosan összefüggő, egymásra épülő terveket készítsen az alapítvány, és ezáltal felkarolja a fiatal tehetségeket Kárpátalján. A másik pedig, hogy összefogja azokat a tehetséggondozó szervezeteket és pedagógusokat, amelyek, illetve akik elkötelezettek a tehetséggondozás terén, hiszen tudjuk: ez befektetés a nemzet jövőjébe.

Tehát az a gyermek, aki valamiben tehetséges, jól zongorázik, vagy szépen szaval, akár a jövő nagy alakja lehet egyszer.

Viszont ezeket a fiatalokat meg kell találni, mert nem mindenki matematikazseni, viszont kiváló zongorista, vagy nem jó biológus, ám nagyszerű focista. Én hiszem és vallom, hogy a Jó Isten senkit nem küld a földre tehetség nélkül. A mi feladatunk pedig megtalálni és felkarolni őket.

– A 2020-as esztendő tett róla, hogy ne tudjunk kulturális, társadalmi életet élni. Önök hogyan vészelték át az elmúlt évet?

– A Covid okozta járvány valóban nagyban megkeserítette az életünket, de ennek ellenére is kis csúszással sikerült az összes betervezett rendezvényünket megtartani, több helyszínen összesen 25-öt, természetesen a karanténszabályokat betartva, a gyerekeket csoportokra osztva. A főiskolásokat és az egyetemistákat az online térben „gyűjtöttük össze”. Az idei esztendő is nagy kihívások elé állított minket. Ha a karanténszabályok engedik, akkor a napokban megkezdjük a bentlakásos tehetséggondozó hétvégéket, ha nem, akkor igyekszünk más megoldást találni.

Tudjuk, hogy a háborgó tenger sem nevel erős hajósokat, és a legtöbb siker sem a körülményektől függ, hanem a hozzáállástól.

Tíz évvel ezelőtt dr. Orosz Ildikó elnök asszony fejében megszületett ez a hiánypótló, rendkívül fontos ötlet, hogy legyen egy tehetséggondozó alapítvány, de ha nem lettek volna olyan kollégák, szakemberek, akik emellé odaállnak, akkor nyilvánvalóan nem értünk volna el ennyi eredményt. Az alapítvány két tanácsot működtet: 2011 óta a kárpátaljai tehetségsegítő tanácsot, mely az általános- és középiskolásokkal foglalkozik, és a felsőoktatási tehetséggondozó tanácsot a főiskolások és az egyetemisták részére. Ezek a testületek évente többször üléseznek. Kétezer iskolással, minimum száz főiskolással tartunk kapcsolatot, és természetesen számos szakember bevonásával dolgozunk. Ha csak a múlt évet említjük, elmondhatjuk, hogy 160 pedagógus, 250 kísérő vagy nevelőtanár, számos professzor segítette a munkánkat.

– Említette, hogy számos programot szerveznek évente. Gondolom, ezek folyamatosan bővültek.

– A Jankovics Mária alkotótábor volt az első programunk, ezt a Beregi Népzenei és Néptánctábor követte, amit most már Beregvidéki Népzenei és Néptánctábornak nevezünk, hiszen jócskán kibővült, és immár tizedszer rendezhettük meg. A következő lépésben kialakítottuk a nyolc tehetségpontot (biológia-kémia-földrajz, matematika-informatika-fizika, művészettörténelem-történelem-irodalom, nyelvek), ahol

évente a Kárpátalján működő 99 magyar tanintézmény 1800-2000 tanulójával foglalkozunk.

Láttuk, hogy ez jó és működik, ezért ezt követte a zene, hatodik alkalommal szerveztük meg tavaly a Szól a fülemüle tehetségkutatót. Úgy gondoltuk, a sportban jeleskedőket sem hagyhatjuk ki, így immár évekkel ezelőtt létrehoztuk a Buzánszky Jenő labdarúgó kupát és a Zupkó József kézilabda emléktornát. Tehát valóban évről évre bővítünk, és nagy örömünkre szolgál, hogy tavaly először sikerült megrendeznünk a Zenevarázslat programunkat, ahol tehetséges zongoristák mutatkoztak be. Emellett – Ivaskovics Józsefnek és csapatának köszönhetően – gitárszakkört is szerveztünk. Idén mindezt folytatni kívánjuk.

– Mire van a legnagyobb igény?

– Minden programunkra túljelentkezés van. Hatalmas öröm ez számunkra, mert azt bizonyítja, hogy a tanulókat sok minden érdekli. De a tehetségpontok a legnépszerűbbek és a legnépesebbek.

– Kik a támogatóik, kik azok, akiknek köszönettel tartoznak?

– Köszönjük a magyar kormánynak az anyagi, de elsősorban az erkölcsi támogatást, hiszen megbíznak bennünk. Nagy köszönet jár az irodai munkatársainknak, illetve a több száz pedagógusnak, akik szakmailag, odaadással és lelkesen járulnak hozzá a gyerekek fejlődéséhez. A gyerekeknek azt, hogy minket választanak, a szülőknek pedig, hogy megbíznak bennünk. De mindenekelőtt Istennek kell megköszönni mindent. Soli Deo Gloria.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó