Egyszerűsödött a rezsitámogatás igénylése

Éljünk vele!

Ukrajnában országszerte tiltakozási hullámot váltott ki a rezsidíjak drasztikus emelése. Számos háztartás ma már képtelen kiegyenlíteni a magas számlákat, ezért az emberek egyre több településen utcára mennek, hogy jelezzék, tűréshatáruk végéhez értek.

Magyar Tímea

A kormány azzal próbálja csitítani a lakosságot, hogy az alacsony jövedelmű családok számára szubvenció formájában állami támogatást biztosít. Ukrajnában jelenleg 3,1 millió háztartás részesül szubvencióban, ennek átlagösszege kedvezményezettként 1633 hrivnya. Kárpátalján számuk 41 581, s átlag 1544 hrivnyás rezsitámogatásban részesülnek. Ezenkívül 1,8 millió család élvez kedvezményt a rezsi kiegyenlítése terén, Kárpátalján 42 247 család, amelyek 25 vagy akár 100 százalékos engedményt kapnak (háborús rokkantak, a harci cselekmények résztvevői, a csernobiliek, a háború gyermekei stb.)

A szubvenció odaítélésének rendjét folyamatosan változtatják. Jelenleg a kötelezően befizetendő önrészt minden család számára egyénileg állapítják meg a háztartásban élőkre eső átlagjövedelmet figyelembe véve.

Minél kevesebb a háztartás bevétele, annál kisebb összeget kell átutalnia a rezsiért.

A legutóbbi módosítások értelmében a következő változások léptek életbe a támogatás terén:

– azok is jogosultak a szubvencióra, akiknek családtagja hivatalosan külföldön dolgozik, esetleg gyermeke hároméves koráig a határon túl tartózkodik;

– kérhetnek szubvenciót azon személyek, akiknek nincs jövedelmük, akik mentesültek a kötelező állami társadalombiztosítási járulék befizetése alól (korábban a támogatáshoz csakis a szakbizottság határozatával lehetett hozzájutni).

– egyszerűsödött a lakhatási támogatás kérelmezése azon személyek számára, akik a karantén kapcsán ideiglenesen munka nélkül maradtak, s egyszeri segélyben részesültek, valamint akik végleg elvesztették állásukat és a munkaügyi központ nyilvántartásában szerepelnek.

A karantén miatt egyébként automatikusan hosszabbítják meg a rászorulók támogatását, azt nem kell újból kérelmeznie az érintetteknek.

Akik korábban nem éltek a lakhatási támogatással, viszont most igényelni szeretnék, azt a következőképpen tehetik meg:

  •  személyesen kérelmezhetik a kistérség megbízott munkatársánál, a lakhelye szerint illetékes adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban (CNAP), valamint az illetékes szociális osztályokon;
  •  a szociálpolitikai minisztérium web-oldalán;
  •  kitöltve az internetről levett kérvényt és vagyonnyilatkozatot, postai úton az illetékes szociális osztályon.

Az illetékes szervek 10, kivételes esetekben, amennyiben bizottsági döntés szükséges, 30 napon belül elbírálják a kérvényt.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó