Kijevi válasz az UMDSZ levelére

Amint várható volt, semmitmondó, letudó levélben válaszolt az UMDSZ-nek címzett küldeményében Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos. Mint arról lapunk beszámolt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség 2020. december 17-i elnökségi ülésén nyílt levelet fogalmazott meg az említett biztosnak címezve.

Ebben az országos szervezet felhívta az illetékesek (köztük az ombudsman) figyelmét, hogy megnyilvánulásaik során nem megfelelő módon magyarázzák Ukrajnának a nyelvhasználatra (köztük a kisebbségi nyelvhasználatra) vonatkozó törvényeit. A levélben Ukrajna Alkotmányára és hatályos törvényeire is felhívják az országgyűlési biztos figyelmét, melyekben kiemelik a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogokat, illetve kitérnek az államnyelvi ombudsman hatáskörére is, melyeken, mint fogalmaznak, „megnyilvánulásai során túlterjeszkedik”. Figyelmeztették, jogköreiben nem szerepel olyan funkció, mint a más nyelvek betiltásának az ellenőrzése.

A nyelvi ombudsman 2020. december 29-én kelt levelében válaszolt az országos szövetség felvetéseire. Tarasz Kreminy reakciójának eredetije megtekinthető a szövetség hivatalos közösségi oldalán. Ebben többek között kifejti, hogy az őshonos népek és nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait külön törvény kell hogy szabályozza, azonban Ukrajna Legfelső Tanácsa még nem fogadott el ilyen törvényt. Válaszában a biztos szinte kizárólag az ukrán nyelv kizárólagosságát hangsúlyozza, s azzal érvel, korábbi megszólalásai során ő nem sértett semmilyen törvényt. Arra változatlanul nem tér ki, hogy a jogszabály idén január 16-án életbe lépett új részei értelmében igenis továbbra is kommunikálhatnak más nyelven az érintettek, amennyiben kölcsönösen beszélik az adott nyelvet, esetünkben nyilván a magyarról van szó.

Tarasz Kreminy levele végén megfogalmazza, hogy a különféle mítoszok és pontatlan információk visszaszorítása érdekében hivatala tájékoztató kampányba kezd. Az előzményeket és az ombudsman hozzáállását ismerve nem lehet kétségünk e kampány milyenségét illetően…

Ukrajnában az államnyelvvédelmi biztos hivatalában több tucat munkakört létesítettek, minden régióban lesznek „nyelvcsendőrök”. A jogszabály 30. cikkének januári „élesítését” követő 5 napban 200 panasz érkezett az ombudsman irodájába. A legtöbb bejelentés Kijevből és Kijev megyéből futott be, de az ország minden régiójából küldtek 2-5 észrevételt. Tarasz Kreminy irodájának közlése szerint a legtöbb panasz – szám szerint 117 – amiatt érkezett, hogy a felkeresett internet-áruháznak nincs ukrán nyelvű verziója. 34 esetben a kiszolgálás, 24-ben a reklámok nyelvét kifogásolták.

Mint arról korábban írtunk, Andrij Zolotarev kijevi politológus arra figyelmeztetett, hogy a nyelvtörvény most életbe lépő cikke provokációk sorához vezethet, amit egyesek zsarolásra és nyomásgyakorlásra használhatnak:

Provokációkra és zsarolásra lehetnek jók a nyelvtörvény új elemei

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó