Modern esztétikai doktor │KISZó-interjú

Pavlisko Anita egész életét átszövi az esztétikum keresése. Az Avon katalógusoktól a leginnovatívabb kezelésekig jutott. Ajakfeltöltés, botoxkezelés, vákuumos tisztítás, egyéb modern technikák, melyekkel szebbé, üdébbé tehetjük a bőrünket. A helyes bőrápolásról, a tévhitekről, a hasznos tudnivalókról beszélgettünk.

Simon Rita

– Fogorvosnak tanultál, kozmetológus lettél.

– A suliban döntöttem úgy, hogy orvos leszek, de nem a hagyományos családorvos szerepben képzeltem el magam. A fogorvosi és a szépészeti szakma tetszett, nem tudtam dönteni, az egyetemi éveim alatt ezért még elvégeztem egy kozmetológus-orvos képzést is – magyarázza. – Nem akartam kimondottan bőrgyógyász lenni, a plasztikai sebészet, mint olyan sem vonzott. A fogorvoslásban is inkább az esztétika tetszett. A 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola elemi osztályai után a Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnáziumban érettségiztem. Az utolsó években döntöttem el, hogy az orvosira felvételizek. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen szereztem diplomát. Már a tanulmányaimmal párhuzamosan, órák után egy plasztikai sebészeti klinikán dolgoztam recepciósként. Belepillanthattam a szakmába, elvarázsolt a szakemberek munkája, és már akkor arról álmodoztam, hogy egyszer majd én is ajkakat fogok tölteni, és szépészeti beavatkozásokat fogok végezni.

– Ezt sikerült is megvalósítanod, sőt szintet léptél.

– Már egy ideje gondolkodtam azon, hogyan kellene tovább fejlődni. Ungváron a Mediskin klinikán dolgoztam, nagyon sok vendégem volt, kiváló tapasztalatokat szereztem,

szerettem a kárpátaljai pácienskörömet, de úgy éreztem, lépnem kell, magasabb szintre kell jutnom.

Eleinte csak hétvégén jártam Budapestre. Lassan két éve annak, hogy végleg a magyar fővárosba költöztem. Eleinte esztétikai kezeléseket végeztem, vákuumos tisztítást, lézeres szőrtelenítést, mezoterápiát, bőrterápiás konzultálást vállaltam. Aztán később injektáltam is, illetve most már orvosi beavatkozásokat is végzek egy esztétikai klinikán. Abban reménykedtem, hogy hétvégenként majd elutazom konferenciákra, továbbképzésekre, aztán jött a koronavírus…

– Hogyan tudjuk eldönteni, hogy kozmetológushoz vagy dermatológushoz menjünk?

– Szerintem a kozmetológus-bőrgyógyász a legjobb választás. Fontos, hogy orvos legyen, ne csak olyasvalaki, aki tisztításokat, SPA-kezeléseket végez. Akinek nincs orvosi végzettsége, az nem tudja meggyógyítani a bőrproblémákat, sőt, ha bizonyos tisztításokat alkalmaz, csak ront a helyzeten.

Az állami munkahelyen dolgozó dermatológusok sajnos nem biztos, hogy olyan kúrákat tudnak alkalmazni, amelyek segítik a gyorsabb gyógyulást, ők általában csak gyógyszertári krémeket, tablettákat ajánlanak, az otthoni, mindennapi bőrápolási rutinra vonatkozó tippeket nem mindig kapjuk meg tőlük.

Olyan specialistát válasszunk, akiről jó véleménnyel vannak, láttuk a korábbi munkáit, és a leginnovatívabb technikákat alkalmazza, folyamatosan továbbfejleszti magát, és pozitív ember, jó kisugárzású. Az én mozgatóerőm az, hogy állandóan fejlesztem magam. Az egyre jobb eredmények azt mutatják, hogy igenis képes vagyok arra, amit a fejembe veszek.

– Bőrápolással kapcsolatos tévhitek?

– A számunkra megfelelő kozmetikum megválasztása nem egyszerű. Főleg manapság, amikor a bloggerek vagy influenszerek állandóan reklámoznak valamit, ami nagyon jónak tűnik. Ám az a termék nem biztos, hogy a legjobb, illetve számunkra a legmegfelelőbb. Mindenképp konzultációval kell kezdeni a bőrápolást, aztán egy specialistával elindulni a helyes úton.

A botox-, hialuronsavas injekciókkal kapcsolatban gyakran gondolják azt a páciensek tévesen, hogy ráérnek még.

A valóság viszont az, hogy ezt már régóta profilaktikaként használjuk. Aki hajlamos a ráncosodásra, az akár már a húszas éveiben is elkezdheti az injektálást, ez attól függ, mikor van a páciensnek szüksége rá. Előzzük meg azt, hogy a bőr elveszítse a frissességét.

– Mi az, amivel ártani szoktunk a bőrünknek?

– A jó alapozó megválasztása elengedhetetlen. Nem mindegy, mit kenünk az arcunkra, és az sem mindegy, hogyan távolítjuk el azt róla. Sose feküdjünk le úgy, hogy nem mossuk le a sminket. A micellás vízzel való tisztítás azonban nem elegendő, azt is le kell mosni, ugyanis a micellák nem tüntetik el az elhalt hámsejteket, illetve a faggyúmirigyek által termelt zsírt, és nem tisztítják ki a pórusokat. A tisztítás nagyon fontos, mert ha ezt megtesszük, akkor már a bőrápolás felével megvagyunk, már csak a táplálás marad. Megfelelő tisztítás mellett a krém is jobban beszívódik. A krémek, szérumok bevitelének sorrendje is fontos. Sokan panaszkodnak arra, hogy az adott szérum csak rontott a helyzetén, vagy be sem jutott a bőrébe. Egy leplet képzett, a felszínen maradt és eltömítette a pórusait. Továbbá nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindenképp fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg sima vizet. Az étkezés is nagyban kihat a bőrünkre.

Ha valamilyen belső szervi problémánk van, akkor az meglátszik a külsőnkön, pattanások, kiütések, egyéb jelzések jelennek meg a felszínen.

Az alvásról, illetve a stressz kiiktatásáról sem szabad megfeledkeznünk. Ha minderre odafigyelünk, akkor nem lesz petyhüdt, színtelen és problémás a bőrünk. Azt javaslom, mindenki évente legalább egyszer készítsen egy teljeskörű kivizsgálást, hogy lecsekkoljuk a szervezetünk működését. Ugyanúgy, mint egy járműnél, fontos a karbantartás. Ha időben észrevesszük a „meghibásodást”, akkor gyorssegélyt nyújthatunk. Oda vagyok a pszichológiáért, hiszek a lélektanban, és meggyőződésem, hogy az érzések, amiket elnyomunk, rányomják a bélyegjüket a testünkre és az egészségünkre is.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó