Zelenszkij: nagy hiba volt lemondani a nukleáris fegyverekről

Az államfő az Axiosnak adott interjúban kifejtette: amennyiben az ország rendelkezett volna taktikai atomfegyverrel, nem került volna sor a konfliktusokra és nem sérült volna az ország egysége.

„Értem, hogy a nukleáris fegyver nagyon rossz. De, ha Ukrajna rendelkezne atomfegyverrel, ha nem követtünk volna el ilyen nagy hibát, úgy vélem… akkor nem következik be az összecsapás, s meglennének a területeink. Mert az Orosz Föderációval és az egész világgal egyenlő félként tudtunk volna beszélni” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az elnök kifejtette: Ukrajna elárulásának tekinthető az, hogy a nukleáris arzenál felszámolásával kapcsolatban aláírt, az ország biztonságát garantáló Budapesti szerződést nem tartják be. Hozzátette, a XXI. században is folytatódik az a középkori gyakorlat „amikor nem a szerződések ereje, hanem egyszerűen az erő a meghatározó”.

A témával kapcsolatban a zn.ua rámutat: Volodimir Zelenszkij a donbászi konfliktus rendezésére hivatott háromoldalú kontaktcsoport ukrán delegációjának élére 2020 augusztusában azt a Leonyid Kravcsukot nevezte ki, aki a független Ukrajna elnöke volt, amikor az ország területéről Oroszországba szállították taktikai atomfegyvereket.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó