Már majdnem minden kórházi ágy foglalt Kárpátalján

Erőteljesen romlanak a koronavírussal kapcsolatos mutatók az elmúlt napokban Kárpátalján, jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Anatolij Psenicsnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

Psenicsnij a negatív dinamikát szemléltetve kifejtette, míg január 1.- és 7. között 1202 ember gyógyult fel és 507 új koronavírussal fertőzöttet azonosítottak régiónkban, január 29. és február 4. között ez az arány az ellenkezőjére fordult: 547-en gyógyultak fel, viszont 1317 új beteget vettek nyilvántartásba. Nem szólva a halálos áldozatokról, akiknek száma ugyancsak napról napra nő. A főosztályvezető szerint az ország más régióiban ennél jobb a helyzet. Úgy véli, a számok jól tükrözik az emberek mennyire felelőtlenül viszonyulnak környezetükhöz, saját és családtagjaik egészségéhez. A mára kialakult helyzetet a karanténszabályok mellőzésének, az újévi, karácsonyi ünnepek idején megtartott tömegrendezvényeknek, nagy családi összejöveteleknek a számlájára írja.

Kritikus helyzet alakult ki az egészségügyi intézményekben is. Február 5.-i állapotok szerint a covid betegek ellátására kijelölt ágyak több mint 50 százaléka foglalt. A Nagyszőlősi, a Rahói, a Beregszászi járásban az intenzív osztályokon 100 százalékig megteltek az ágyak, míg az Ungvári, a Munkácsi, a Técsői, az Ilosvai járásban 50-70 százalékos a leterheltség. Az oxigénnel ellátott ágyak a Rahói járásban 100 százalékos, az Ilosvaiban 92, a Nagyszőlősiben 53, a Técsőiben 50 százalékos telítettséggel működnek.

Amennyiben a jelenlegi ütemben nő a fertőzöttek száma, a megye egészségügyi ellátórendszere igen rövid időn belül nehéz helyzetbe kerül. Csakis a január 25.-én bevezetett karanténszabályok betartásával lehet megállítani a folyamatot, vélik az illetékesek, akik arra kérik a lakosságot, semmiképpen ne engedjék óvodába, iskolába a gyereket, amennyiben a családban fertőzött vagy fertőzöttel kapcsolatban volt személy van. Ezzel megakadályozhatják, hogy az oktatási dolgozók tovább fertőződjenek és terjesszék a vírust. Rendkívül fontos betartani az előírásokat a tömegrendezvények, az egyházi alkalmak során is, hangsúlyozzák a szakemberek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó