Hány év kell a nyugdíjjogosultsághoz?

Az olvasó kérdez – a szakember válaszol.

„A fiam 1961 február 25-én született. Hány év munkaviszonyra lenne szüksége ahhoz, hogy legalább 2100 hrivnya nyugdíjra jogosult legyen? És hol szerezzük be a fizetésről szóló igazolásokat, ha a gyár, ahol korábban dolgozott, már nem létezik? Még az is érdekel, a technikum és a katonaság évei beleszámítanak-e a munkaviszonyba?” – kérdezi H.Zs. nagyszőlősi járási olvasónk.

– Az ön fia idén éri el a nyugdíjkorhatárt, hisz februárban tölti be a hatvanat. Ahhoz, hogy jogosult legyen a minimális kifizetésekre (1769 hrivnya), minimum 28 év hivatalos munkaviszonyt kell felmutatnia. Amennyiben magas volt a bére, ennél több illetményt is felszámolhatnak számára. 2100 hrivnyás nyugdíjhoz a férfiaknak 35 év munkaviszonyra van szükségük.

Ami az igazolásokat illeti, a hatályos törvények értelmében a 2000. év előtti munkaviszonyról nem feltétlenül kell igazolás, ugyanis a nyugdíj összegének számfejtéséhez a 2000. év utáni éveket veszik figyelembe, amely adatokat tartalmazza az elektronikus nyilvántartási rendszer. A korábbi bér felmutatásáról kedve szerint dönthet az illető. A megszűnt intézmények bérkimutatását azok jogi utódainál, vagy az állami levéltárakban kell keresni. Arra is lehetőség van, hogy a hasonló beosztásban dolgozó bérét vegyék alapul, de az adott időszakban az országban érvényben lévő minimálbért is alapul lehet venni. De ehhez a megoldáshoz csak végső esetben érdemes folyamodni.

A technikumi és katonaévek beleszámítanak a munkaviszonyba, ehhez csupán be kell mutatni a diplomát és a katonakönyvet, közölte válaszlevelében a megyei Nyugdíjalap.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó