Kárpátalja felülnézetből │KISZó-beszámoló

A Hazajárók más szemszögből mutatják be a vidéket.

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet (KHE) 2019-es létrejöttével, űrt töltött be a vidék életében. Tavaly lendültek bele igazán a kulturális, történelmi és természeti értékek felfedezésébe. A koronavírus-járvány közepette szervezett természetjáró programjaik úgy hatottak az emberek hangulatára, mint a friss levegő a légzőszerveinkre, miután lehúztuk az arcunkról a maszkot.

Simon Rita

Egyre több a jelentkező a programjaikra, amelyek nem csak kirándulást, hanem honismereti tudásbővítést és közösségépítést is jelentenek. Az is jól szemlélteti az egyesület szerteágazó tevékenységét, hogy a legutóbbi hegymászáson a legfiatalabb résztvevő tízéves volt, míg a legidősebb hatvanöt.

A harmadik évad második és harmadik túráját (összességében a 22.-et) a Kőrösmező környéki hegyekbe szervezték. Az első napon a Bükkös (Bukovinka) hegy oldalára, másnap pedig a Kosztalivka nevű hegygerincre baktattak fel.

Elindulni, hazatérni – vendégházat avattak a Hazajárók │KISZó-háttér

A túrázók a -11 fokos hidegben, helyenként majdnem térdig érő hóban tapasztalták meg az igazi tél szépségeit. A vakító napsütésnek köszönhetően az 1047 méteres tengerszint fölötti magasságban gyönyörű kilátás nyílt az Ikerhavasra és az alatta húzódó ún. Zöld Völgyre.

A következő napon némivel hosszabb, 9,5 kilométeres túratáv várta a bátrakat, amelyet hol süvítő szélben, hol lágy hószállingózásban kellett teljesíteniük.

A Hóvár (Hoverla) és a Kőhavas (Petrosz) csúcsai ködbe burkolództak, ám így is úgy tűnt, mintha csak egy karnyújtásnyira lennének.

– Népes csapat jött össze, talán ez annak is köszönhető, hogy egyre többen tudnak rólunk, megismerték céljainkat, terjed az egylet jó híre – mondta el lapunknak Bíró András, a KHE elnöke. – Most kereken 50-en jelentkeztek, de az időjárási és egyéb körülmények miatt páran lemondták, így végül 39-en érkeztünk meg Kőrösmezőre. Igyekszünk ezeket a túrákat tartalmassá tenni abból a szempontból is, hogy honismereti és történelmi tájékoztatást is adunk a környékről. Most például felkerestük a XIX. századi Sztrukivka nevű fatemplomot, mely 2013-tól a világörökség részét képezi. Sajnos a szentélyből 2008-ban elloptak egy Szent István királyt ábrázoló templomi zászlót, mely vélhetően a XVIII. század végéről maradt ránk. A második túra során keresztülhaladtunk a római katolikus temetőn, ami egyúttal I. világháborús magyar katonasírkert is. A szálláshelyre visszaérve pedig tartottam egy rövid előadást az Árpád-vonal bunkereiről, hiszen útközben többet is láttunk.

– Azért is különleges az egyesület, mert összehozza az embereket, az egészen fiatal korosztálytól az idősebbekig, mindenki jól érzi magát és együtt töltődhet fel.

– Így van. Kezdetben inkább a 30-40-es korosztály kapcsolódott be, viszont a múlt év vége felé már megjelentek az 50-60-asok is, illetve a kamaszok. Ez talán annak is köszönhető, hogy a túráink változatosak. Akadnak nehezebbek, de gondoltunk a nem gyakorlott természetjárókra is. A tavaszi alkalmak amolyan bemelegítésnek jók, könnyen teljesíthetők a távok, és ez az idősebb korosztályt is vonzza.

– Már megvan az idei túraterv. Mire számíthatunk?

– Tavaly 18 túrát szerveztünk.

A 2020-as év arról szólt, hogy a legismertebb helyekre érjünk el, mint például a Kőhavas vagy a Hóvár.

Az idei évre 20 állomást ütemeztünk be. Számos meglepetést tartogatunk, olyan helyszínek is lesznek, amelyek még a rendszeres túrázók körében sem igazán ismertek. Izgalommal várjuk például a Szivulja vagy az Éles-kőhöz tervezett kirándulást. Most zömében olyan helyszíneket választottunk, ahol még nem jártunk. Ezen éven két sátorozás is lesz, az egyik két, a másik három éjszakával járna. Az előbbi a Kraszna-havasra indul, a másik pedig a Csornahora gerincére vezet.

Ott található ugyanis Ukrajna mind a hat kétezres hegycsúcsa, és azt a célt tűztük ki, hogy a négy nap alatt mindegyiket meghódítjuk.

A legtöbb viszont egynapos barangolás lesz, mert az emberek is ezt preferálják, erre könnyebben időt tudnak szakítani szombatonként. Igyekszünk minden évben beiktatni egy emléktúrát is, ilyen lesz az idén a Firczák Gyula görög katolikus püspök tiszteletére szervezett alkalom. A változtatás jogát az idén is fenntartjuk, mert nagyban függünk az időjárástól. Kövessék a Facebook-oldalunkat, illetve a különböző médiafelületeken is meghirdetjük a programokat, ott mindenről időben tájékozódhatnak.

A Hazajáró Honismereti és Túraegyletnek van egy ún. Hazajáró kupája, amit az kap meg, aki egy bizonyos mennyiségű túrát teljesít. Tervezzük, hogy ezek közül is részt veszünk néhány túrán, igyekszünk megoldani az utazást, és csatlakozni hozzájuk, beszállni a versenybe. Habár mi a kárpátaljai csoporttal az anyaszervezettől függetlenül működünk, mégis ugyanabban a szellemiségben szeretnénk végezni a tevékenységünket, mint ők.

Kopjafát állított a Kárpátaljai Hazajáró Egylet

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó