Pocsék nyitány, kiesőhelyen a Minaj

Nehéz elképzelni rosszabb szezonrajtot, mint amilyet a Minaji FC produkált a hétvégén. Az FK Lvivtől elszenvedett hazai vereség duplán fájó, egyrészt a végelszámolásnál sorsdöntő lehet a kiesési rangadón elszórt három pont, másrészt a két csapat helyet cserélt a tabellán, a lembergiek egészen a tizedik helyre jöttek fel, míg a mieink – először a bajnokság során – az utolsó, kieső helyre zuhantak.

A Minaji FC–FK Lviv bajnokival indult útjára a labda az ukrán labdarúgó Premier Liga tavaszi szezonjában. Az ungvári Avangard-stadionban lejátszott meccsen három újonc került be Vaszil Kobin csapatába: Daniil Karasz, Olekszandr Petruszenko és Artem Milevszkij. Teljesítményükről mindent elmond, hogy egyikőjük sem játszotta végig a mérkőzést. Az utolsó félórában Milevszkijt váltva bemutatkozott a nigériai Ugochukwu Oduenyi is, de ő sem tudott segíteni új csapatán.

A fagyos, jeges pályán zajló ütközet voltaképp már az első félidőben eldőlt, Renan két gólpasszából Alvaro Tavares Vieira kétszer is mattolta Anton Kanibolockijt. Mindkétszer csúnyán lekontrázták a hazaiakat, előbb Spak, majd Petruszenko eladott labdájából. A Minaji FC a szünet után a frissen beálló Anton Sinder találatával ugyan azonnal szépített, de az egyenlítés nem jött össze, így a kárpátaljai alakulat a lehető legrosszabb módon, egy kiesési rangadó elvesztésével indította a szezont.

A javításra a hétvégén Olekszandrijában nyílhat esély, ami cseppet sem lesz könnyű. Legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy az idegenbeli bajnokikon tetszetősebb, jobb futballt mutatott be eddig a csapat. Az újonc gárdának ez volt a hetedik veresége a szezonban, hazai környezetben pedig a harmadik. Győzelmeik száma csupán kettő, s ami különösen aggasztó, hogy a 13 bajnokin mindössze 10 gólig jutott a támadó alakzat. Egyébként a csapatnak van még egy elmaradt találkozója is az első fordulóból, éppen az FK Lviv ellen, de idegenben. Mondani sem kell, egy esetleges újabb vereség kilátástalan helyzetbe sodorhatja Nurijevéket.

A szombati 90 perc meccsértékelőjében Vaszil Kobin amiatt mérgeskedett, hogy játékosai nem értették meg taktikai utasításait, amiért magára vállalta a felelősséget. Azt is mondta, hogy a végeredményből ítélve rossz összetételben játszatta a csapatát, ugyanakkor a legismertebb téli szerzeményüket, a vb-t és Eb-t is megjárt Milevszkijt dicsérte.

Ami az ukrán élvonal tavaszi nyitányának többi momentumát illeti: a Dinamo két ponttal növelte előnyét a címvédővel szemben, míg a bronzért zajló csatában a Luhanszk rangadót nyert a veterán Olekszandr Hladkij duplájával.

Mircea Lucescu alakulata 3–1-re legyőzte az Olimpikot, úgy, hogy negyedórával a vége előtt még döntetlent mutatott az eredményjelző állása. A meccs hőse a Dinamo visszatérő centere, Artem Beszedin volt, aki duplázni tudott, rajta kívül az ex-ungvári Vitalij Bujalszkij talált még be. Ezzel szemben a Sahtar csak gólnélküli ikszre végzett a Kolosszal szemben, a doneckieket talán az zavarta meg, hogy a rossz időjárási körülmények miatt szombatról vasárnapra halasztották a meccsüket. Az ukrán foci két zászlóshajójára február 18-án, csütörtökön Európa Liga-ütközetek várnak. A D-betűsök a belga FC Bruges gárdájával, a narancssárga-fekete mezesek pedig az izraeli Maccabi Tel-Avivval meccselnek.

Az ukrán Premier Liga tavaszi első, összességében a 15. fordulójának az eredményei: Minaji FC–FK Lviv 1–2, Zorja Luhanszk–Deszna Csernyihiv 2–1, Dinamo Kijev–Olimpik Doneck 3–1, Dnyipro–Ingulec Petrovo 2–0, Kolosz Kovalivka–Sahtar Doneck 0–0, Mariupol–Olekszandrija 0–1, Ruh Vinniki–Vorszkla Poltava 1–1.

Az állás: 1. Dinamo 33 pont, 2. Sahtar 30, 3. Deszna 23, 4. Zorja 23, 5. Vorszkla 21, 6. Olekszandrija 19, 7. Kolosz 19, 8. Olimpik 17, 9. Mariupol 16, 10. FK Lviv 12, 11. Dnyipro 11, 12. Ingulec 11, 13. Ruh 10, 14. Minaji FC 10. A Minaj, az FK Lviv, a Zorja és az Olimpik egy meccsel kevesebbet játszott.

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:FC Minaj
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó