Célja, hogy kijusson az olimpiára │KISZó-portré

kárpátalja sport garanyi sándor nemzetpolitikai államtitkárság jó tanuló jó sportoló

A napokban megszületett a Miniszterelnökség Nemzetpolitika Államtitkársága által meghirdetett Jó tanuló, jó sportoló felhívás eredményei. Összesen tizenkilenc külhoni magyar fiatal – 5 erdélyi, 4 felvidéki, 4 vajdasági, 4 kárpátaljai, 1 horvátországi és 1 muravidéki pályázó – nyerte el a Jó tanuló, jó sportoló címet. A kárpátaljai gyerekek egyike a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium hetedikes tanulója, Garanyi Sándor, aki évek óta birkózó, nem is akármilyen.

Hegedűs Csilla

– Szeretek tanulni, a kedvenc tantárgyam az informatika és a matematika. Mindig is érdekelt a számítástechnika, a számítógép. Most a programozást tanuljuk az informatika órákon, ez nagyon bejön nekem, szeretem, és jó érzéssel tölt el, hogy sikerül is – mondta a barátságos fiú.

– A lényegre térve. Meséld el, mióta foglalkozol birkózással, és kinek volt az ötlete, hogy ezt a sportágat válaszd?

– Egészen kis korom óta sportolok, a birkózó foglalkozásokra apukám bátorítására hét éves koromban kezdtem el járni. Azt mondta, úgy látja, hogy van bennem tehetség, és elég erős is vagyok hozzá. Nagyon örültem, hogy én is tagja lehettem a beregszászi csapatnak. Már hetedik éve foglalkoznak velem, fejlesztem magam.

Sándor az eltelt évek alatt számos versenyt megnyert határon innen és túl. A tizenhárom éves fiú versenyzett már Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és még számos országban. Szinte minden nemzetközi erőpróbáról kupával tért haza. Ehhez természetesen sokat kell edzeni, a kissrác a hét minden napján több mint két órát foglalkozik birkózással.

– Izgulsz mielőtt szőnyegre lépsz?

– Mindig izgulok, de mihelyst a szőnyegre lépek, körülöttem minden más megszűnik, csak az ellenfelemre koncentrálok, és nincs bennem félelem. Persze nem egyszer volt rá példa, hogy nem én kerültem ki győztesként, de akkor sem csüggedtem el, tanulok a hibámból, és a következő verseny már jól sikerül. Eddig az egyik legerősebb ellenfelem egy ternopili srác volt, de végül én kerekedtem felül.

– Mit érzel, amikor kihirdetik, hogy győztél?

– Nagyon, nagyon jó érzés. A szívem hevesebben dobog, és hihetetlen nagy öröm tölt el. Most is hasonló boldogság fogott el, amikor megtudtam, hogy a pályázat egyik győztese vagyok. Őszintén bevallom, titokban reménykedtem, hogy én is kiválasztott leszek, de ennek ellenére is óriási, kellemes meglepetés volt számomra, amikor kiderült, hogy ez is sikerült. Az egész család, a hétéves kishúgom, Amira is örült a győzelmemnek, ők mindig mindenben támogatnak engem. Ez pedig erőt ad a folytatáshoz, a célom az olimpia.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó