Mit ígér a távlati tervezés? │KISZó-háttér

Az előző kormányok tartottak az adatok nyilvánosságra kerülésétől.

Alig kezdődött meg a 2021-es év, a kormány máris a jövőt, a 2024-es évi kilátásokat mérlegeli. Alábbi írásunkban a kabinet által vélt vagy valós számokat elemezzük.

Csuha Ivett

Valamennyien azt gondolnánk, a kormány gőzerővel azon dolgozik, hogy csökkentse a gáz árát, emelje a nyugdíjak és a bérek összegét. Nos, ne álmodozzunk. Ez nem így lesz.

Nemcsak a gáz, hanem a villamos energia és egyéb kommunális szolgáltatások díja is nőni fog. A tervek szerint azonban jó is fog történni.

2020-ban több mint 621 milliárd hrivnyával nőtt az állam tartozása, ám 2021-től már „csak” évente 550 milliárd hrivnya kölcsönt fogunk felvenni. Szintén pozitívumként értékelik, hogy évente több mint 2 milliárd dollárral fog nőni az európai országokban dolgozó vendégmunkásoktól Ukrajnába áramló összeg. Természetesen ez azzal is jár, hogy még kevesebb munkaképes fiatal marad itthon. Aki mégis így dönt, annak számolnia kell azzal, hogy hasonlóan gondolkodó társaival együtt a vállukra nehezedik majd az állami tartozás visszafizetése és a nyugdíjasok ellátása is.

Az előrejelzéseket elemezve legyünk tárgyilagosak. A nem túl rózsás helyzet nemcsak ennek a kormánynak a bűne. Bőven kivette részét ebből a Jacenyuk-, a Grojszman-, a Honcsaruk-kabinet is.

Kormánykörökben már Grojszman idejében is be akarták vezetni a több évre érvényes tervezést, ám attól tartottak, ha ezek az adatok nyilvánosságra kerülnek, rontják majd a választási esélyeiket. Amint láttuk, enélkül is megbuktak.

Na de nézzük, mi vár ránk a következő három évben.

A dollár árfolyama lassan, de biztosan megközelíti a 30 hrivnyát. A külföldi befektetések volumene 5-5,5 milliárd dollárig nőhet. Az ukrán vendégmunkások által hazautalt összeg eléri az évi 14 milliárd dollárt.

Emelkedik a minimálbér összege is. Mint köztudott, ez 2021 januárjától 6 ezer hrivnya. Az év decemberétől 6500 hrivnyára duzzad. 2024-ben már 7600 hrivnya körüli mutatót ígérnek.
Kissé meredekebb lesz a gáz, a villamos energia és egyéb kommunális szolgáltatások áremelkedése. Azt már megtapasztaltuk, hogy 2020-ban a gáz ára 56,3 százalékkal nőtt. Nos, idén erre még rátesznek 20 százalékot, majd 2022-ben még tízet.

A meleg víz ára 16 százalékkal, a villamos energiáé 38-52 százalék közötti összeggel emelkedhet.

Drágulnak a vasúti közlekedés tarifái is. 2021-ben 22 százalékkal, egy évvel később további 15 százalékkal kerül majd többe ez a szolgáltatás.

A totális áremelkedés azonban nem terjed ki az Ukrajna által külföldre szállított árucikkekre. A kohászati termékek ára mindössze évi 1,5-2 százalékkal, a szemes terményé pedig 3-13 százalékkal nő.

Mindent összevetve nehéz lesz 2022-ben 627 milliárd dollárnyi adósságot visszafizetni, tudván azt, hogy a következő években is több mint 600 milliárd dollárt kell megadni. Amint látjuk, a távlati tervezés nem sok jót ígér.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó