Járvány idején is fontos a testmozgás │KISZó-háttér

Kerüljük a zsúfolt helyeket, edzzünk odahaza!

Nehéz időszak áll mindenki mögött, és még nem látjuk a végét, nem tudhatjuk, menyi ideig kell még távolságtartásban, időnként izolációban, korlátok közé szorítva élnünk. Jó tudni, a hosszú bezártság, a megkötések kapcsán fellépő depresszió és szorongás is csökkenthető rendszeres, a napirendbe iktatott mozgás segítségével.

Magyar Tímea

– A kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás 40-50 százalékkal ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, erősíti az immunrendszert. Emellett meghosszabbítja az élettartamot, segít az ideális testsúly megőrzésében, javítja az agy és a szív működését, normalizálja a vérnyomást, tónusban tartja a belső szerveket, erősíti az izmokat és inakat, javítja a hangulatot és az alvást, s ezzel a felsorolás korántsem teljes – mondja Viktorija Bilak-Lukjancsuk, a megyei közegészségügyi központ főorvosa. – A túlzásba vitt testedzés azonban nem hogy nem javítja szervezetünk védekező képességét, de ronthatja is. Ha órákon keresztül, magunkat a végletekig kifárasztva edzünk, emelkedik szervezetünkben a stresszhormonok szintje, megnő a belső gyulladások kockázata. De ezek a tünetek általában idővel elmúlnak, és könnyen visszatérünk a rendes kerékvágásba.

A szakember szerint a fizikai aktivitás az egészséges életmód elmaradhatatlan része. Aki rendszeresen mozog, az kisebb eséllyel szenved el szív- és érrendszeri károsodást, agyvérzést, lesz cukorbeteg, depressziós és a daganatos betegségek egyes típusait is nagyobb valószínűséggel elkerülheti. A mozgásszegény életmódot viszont világszerte a halálozás negyedik fő kockázati tényezőjének tartják.

– A jelenlegi járvány idején, amikor a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében nem ajánlatos felkeresni az edzőtermeket, a csoportos foglalkozásokat, milyen mozgásformát ajánl?

– A leghasznosabb mozgásformák az erőgyakorlatok és az aerob tevékenység. Utóbbi lehet jóga, séta, biciklizés, de akár az otthoni takarítást is ide sorolhatjuk. Hetente 150 perc, azaz 2 és fél óra mérsékelt mozgás vagy 75 perc intenzív mozgás javallott, emellett heti kétszer ajánlatosak az olyan erőgyakorlatok, mint a fekvőtámasz, guggolás, súlyemelés, lábemelés, ugrókötelezés stb. Akik most szeretnék elkezdeni a testmozgást, de nem szimpatizálnak a tornagyakorlatokkal, otthoni edzéstervekkel, melyek korlátlan mennyiségben találhatók az interneten, kezdjék kis lépésekkel. Például táncoljanak, biciklizzenek, gyalogoljanak sokat. Ha eddig busszal, autóval jártak munkahelyükre, térjenek át a gyaloglásra, fokozatosan növelve a távot. A városlakók lift helyett válasszák a lépcsőket. Ahelyett, hogy fekve tévéznek, helyben járva vagy tornázva nézzék meg kedvenc sorozatukat – tanácsolja a szakember, aki szerint egy séta vagy rövidebb futás a friss levegőn csodákat tud művelni, s biztosít arról, hogy legkisebb fizikai tevékenységek is hasznosabbak, mint azok teljes hiánya.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó