KISZó-kérdés: Veszélyben a sajtószabadság?

A válaszadók 88 százaléka szerint veszélybe került a sajtószabadság Ukrajnában, miután a nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij elnök bezáratott több ellenzéki televíziót – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazásból.

Az elmúlt hetek legnagyobb belpolitikai botrányát három ellenzéki televíziós csatorna bezárása jelentette. Volodimir Zelenszkij elnök a bírósági per nélkül meghozott politikai döntést az érintett csatornák nemzetellenes, oroszbarát propagandájával indokolta. Az államfő döntéséhez a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozata adta a jogalapot, ami az ellenzék szerint alkotmányjogi szempontból kétes. Legutóbbi KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, azt kérdeztük közösségi oldalunkon, hogy veszélyben van-e a sajtószabadság Ukrajnában? Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a válaszadók nagy többsége, pontosabban 88 százaléka szerint a tévécsatornák ellehetetlenítésével veszélybe került a sajtószabadság. Mindössze 12 százalék gondolta úgy, hogy a sajtó szabadsága biztosítva van Ukrajnában.

A világ és Európa újságíróit tömörítő nemzetközi szervezetek az Euronews portálján megjelent tiltakozó közleményükben politikailag motivált cselekménynek minősítették a hatalom részéről a szankciókat, valamint a sajtószabadság elleni példátlan támadásnak nevezték a történteket.

Az újságíró-szervezetek vezetői emlékeztetnek Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótitkárának szavaira, aki azt közölte, az EU-ban még vizsgálják a történtek jogalapját,

de leszögezik: a média függetlensége és a sajtószabadság minden másnál fontosabb prioritást élvez.

A kollégák emlékeztetnek Szerhij Tomilenko szavaira is. Az Ukrán Nemzeti Újságíró Szövetség elnöke elhibázott döntésnek nevezte a nemzetbiztonsági tanács határozatát, ami alapján Volodimir Zelenszkij megtettem a precedens nélküli lépést. Tomilenko kifogásolta, hogy bírósági döntés nélkül némították el a NewOne, a 112 hírtelevízió és a ZIK adását, aminek következtében 1300 munkatárs kerülhet utcára.

Szabó Sándor

Aktuális kérdésünkre a Facebook-oldalunkon szavazhatnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó