KISZó-Halló: Mire jogosít az elektronikus beutaló?

„Több orvost is fel kell hogy keressek. Azt olvastam, hogy beutaló nélkül nem fogadnak a szakorvosok. Az érdekelne, az analízisekre az elektronikus beutalót csak a családorvos írhatja ki? És az mennyi ideig érvényes?” – érdeklődött szerkesztőségünk segítségét kérve P. Júlia beregszászi járási lakos, aki négyévi külföldi munkavállalás után tért haza.

Aki válaszol: Mihájlec Gréta ungvári családorvos

– Először is, amennyiben ez még nem történt meg, szerződést kell kötnie egy családorvossal. Ha azt szeretné, hogy ne kelljen fizetnie a szakorvosi ellátásért, ahhoz a családorvos beutalójára van szükség. Hogy mely intézmény melyik szakorvosához megy a beteg, az a magánügye, akár privát rendelőbe is mehet, a lényeg, hogy az adott orvos szerződésben álljon a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal. Néhány szakemberhez azonban nem kell beutaló: ilyen a nőgyógyász, a pszichiáter, a fogorvos, a gyerekorvos, a narkológus és a tüdőorvos, valamint az az orvos, akihez krónikus betegségével kezelésre jár a páciens.

A különféle analízisekre való elektronikus beutalót mind a családorvos, mind a szakorvos elrendelheti. Egy beutaló egy éven át érvényes, s csak egyszer lehet élni vele. A felkeresett, a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal szerződésben álló egészségügyi intézmény nem utasíthatja el a beteget, ha az nincs birtokában a beutaló nyomtatott formájának. Elegendő, ha a páciens közli annak számát.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó