Az iskolások mindössze 8 százaléka van jól értesülve a Majdan eseményeiről

A megkérdezett tanulók mindössze 8 százaléka ismeri jól az ukrán Majdan eseményeit. A középiskolások és a felső osztályosok 86 százaléka viszont hallott már a méltóság forradalmának nevezett megmozdulásokról. 

Erről egy átfogó szociológiai vizsgálat eredményeinek bemutatása során beszéltek, amit azért készítettek, hogy felmérjék, a középiskolások mennyit tudnak a méltóság forradalmának (Majdan) eseményeiről, írja az osvita.ua. 

A kutatást az Ukrajnában élő 6-11. osztályosok között végezték két felvonásban: kérdőívek kitöltésével és csoportos interjúk készítésével.

Megállapították, az iskolások mennyire értesültek jól az Euromajdanról, hogyan állnak a méltóság forradalmához és mi befolyásolja a hozzáállásukat.

A szervezők szerint egy ilyen közvélemény-kutatásnak útmutatásként kell szolgálnia az oktatók és a hatóságok számára, mi a teendőjük.

,,Ez a 8 százalék riasztó adat, ami azt mutatja, hogy hatékonyabban kell dolgoznunk.

A munka nagyobb része az iskolák, családok és a média feladata ”– mondta Anton Drobovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője.

Igor Posivajlo, a Méltóság Forradalma Nemzeti Múzeumának főigazgatója hangsúlyozta, nincs elegendő tankönyv vagy megemlékezés, amely a méltóság forradalmának témájához kapcsolódna, és felvilágosítást adna róla a diákoknak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó