Ukrajnáé a Duna Régió elnöksége egy éven át

Novembertől Ukrajna látja el az Európai Unió Duna Régió Stratégia elnökségét.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégia Koordinációs Központja jóváhagyta, hogy 2021 novembere és 2022 novembere között Ukrajna lássa el a testület elnöki tisztét – tájékoztatott a korrespondent.net.

Ez azt jelenti, hogy Ukrajna lesz az első nem uniós ország, mely betölti ezt a funkciót – közölte Olekszij Csernisev. A közösség- és területfejlesztési miniszter szerint Kijev a tisztség elnyerésével az eurointegrációs folyamat újabb szintjére lépett.

A Stratégia az Európai Unió hosszú távú politikai irányvonalának fontos része, mely a dunai makrorégió fejlesztését koordinálja.  Ukrajnában – az ország 2011-ben csatlakozott a közösséghez – Kárpátalja, Odessza, Ivano-Frankivszk, Csernovic megye tartozik a dunai régióba.

Az EU Duna Régió Stratégiájának célja a dunai makrorégió fenntartható fejlesztésének az elősegítése, a természeti területek, tájak és kulturális értékek védelme. A részt vevő országok a következők: Németország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna. A Stratégiával lehetőség nyílik a Duna régió, s ezzel Közép-Európa versenyképességének fejlesztésére, a gazdasági fellendülésre, a megvalósuló projekteken keresztül új munkahelyek megteremtésére.(Wikipédia)

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó