A kárpátaljaiak nem kérnek a “nyelvcsendőrségből”

Ungvár, Kárpátalja magyar kép

Kárpátalja a gyakorlatban is bizonyítja, hogy toleráns, békés vidék, ahol csak a rosszindulatú központi média próbálja szítani a nemzetiségi ellentétet. Ez a megállapítás annak kapcsán fogalmazható meg, hogy megyénkből gyakorlatilag nem érkezett panasz a nyelvtörvény nemrég életbe lépett új rendelkezésének megsértéséről.

Mint az ismert, 2021. január 16-tól kötelezővé tették az államnyelv használatát a szolgáltatói szférában, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és az online térben. Akik azt tapasztalják, hogy nem tartják be az ukránosítás újabb lépcsőfokát, panaszt tehetnek az államnyelvvédelmi biztos hivatalánál. Eddig 647 feljelentés érkezett a Tarasz Kreminy vezette hivatalhoz, 160 esetben telefonon tettek panaszt az “önkéntes” nyelvvédők. A legtöbb feljelentés a fővárosból és Kijev megyéből érkezett.

Ami örvendetes, Kárpátalján senkinek nem volt baja mások nyelvhasználatával, az a három panasz, ami mégis érkezett, az is Lemberg megyéből futott be, de megyénkre vonatkozott és a magyar nyelv használatát kifogásolta a feljelentő.

Egyébiránt a panaszok majd fele arra vonatkozik, hogy egyes honlapok nem ukrán nyelven tájékoztatnak. Az is gyakori kifogás, hogy valakihez nem államnyelven szóltak boltban, vendéglátóhelyen, intézményben vagy éppen tömegközlekedési eszközön.

A nyelvhasználat témájában nemrég egy KISZó-videó is készült:

KISZó-videó: Az ukrán nyelvtörvény árnyékában

Post Author: KISZó