Elvarázsolt vidéken jártak

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet hétvégén vágott neki az ,,Elvarázsolt vidék” téli arca elnevezésű túrájának.

Ez volt összességében a 23. szervezett túránk, 2021-ben pedig a 3. – jegyezte meg Bíró András, a KHE elnöke. – Nyáron már jártunk itt egy alkalommal, akkor 39 fővel. Most kisebb létszámmal, 27-en vágtunk neki a téli táj felfedezésének. Az időjárás kedvezőbb nem is lehetett volna. Ragyogó napsütés és éppen-éppen olvadó hó. Ez az olvadás még nem volt zavaró, az viszont tény, hogy egy réteg ruha szinte mindenkiről lekerült már az első órában. Ez alkalommal megspékeltük egy újabb látnivalóval is ezt az útvonalat. Beregkisfalud (Szilce) határában, a régi bányában, hatalmas bazaltoszlopok fogadtak. Furcsa, vagy inkább különleges formákat öltött, mintha egy hatalmas orgona sípjai meredeznének a magasba.

Mi is az “Elvarázsolt vidék”?

Az Elvarázsolt vidék Nemzeti Park Ilonca (Ільниця) határában található. Éppen ott, ahol éles határt mutat az alföld és a hegyvidék. A 6101 hektáros terület 2009-től minősül nemzeti parknak. Tulajdonképpen a Borló-hát vonulatában találjuk, melyet közrevesz a Borzsa-havas, a Szinyák és a Nagyszőlősi hegység. A Borló-hátnak mindössze 3 darab 1000 méter fölé emelkedő csúcsa van: Dechmanov (1017), Buzsora (1085) és a Bisztra (1002). A hegyi tőzegláp (oligotróf) is különleges. 15 hektáron terül el és a 7 méter mélységű. Az Elvarázsolt vidék Nemzeti Parkban 165 növényfaj és 58 állatfaj él. Ezek közül 29 növény- és 38 állatfaj szerepel védettként Ukrajna Vörös Könyvében.

Újabb túrakiírásokat és egyéb tudnivalókat a Kárpátaljai Hazajáró Egylet Facebook-csoportjában vagy weboldalán találhatnak.

Legutóbbi kirándulásukról és az éves programtervükről pedig egy korábbi cikkünkben olvashatnak:

Kárpátalja felülnézetből │KISZó-beszámoló

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó