Koronavírus-körkép: mikor lesz itt vakcina?

Ukrajna megállapodott még további ötmillió dózis, koronavírus elleni Novavax-vakcina beszerzéséről az indiai Serum Institute vállalattal – jelentette be hétfőn Makszim Sztepanov egészégügyi miniszter a Facebookon.

“Újabb jó hírek az indiai Pune városából, és a világ legnagyobb vakcinagyártójától, a Serum Institute-tól. Sikeresen lezártuk a tárgyalásokat az amerikai Novavax-oltóanyag Ukrajnába irányuló szállításáról. Megerősítést kaptunk, hogy a gyártó további 5 millió adag vakcinát tud szállítani” – írta a tárgyalások helyszínéről a miniszter.

Hozzátette, hogy ezzel együtt már 15 millió dózis Novavax-vakcina érkezésére számít, igaz, a szállítás a tervek szerint csak júliusban indul el.

500 ezer adag vakcina már elindult Ukrajnába, erről a kiszo.net-en hírt is adtunk. Ukrajna ugyancsak várja a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a számára jóváhagyott Pfizer-oltóanyag első adagjának megérkezését, ami legjobb esetben is március lesz, noha február közepéről volt szó korábban. Egyelőre még semmilyen, koronavírus elleni vakcina nem érkezett meg az országba.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában hétfőre 3206 új esettel 1 307 662-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 53 áldozattal 25 156-ra.

Kárpátalján továbbra is magas a megbetegedések száma, ami miatt nem kizárt, hogy a megye hamarosan a legszigorúbb, vörös zónás besorolásba kerül át az adaptív karanténrendszerben. Ebben az esetben ismét bezárnak a vendéglők, s szigorú korlátozások lépnek életbe az élet számos területén.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó