14 500 adag Covid-vakcina érkezik Kárpátaljára

14 500 dózis vakcinát utaltak ki Kárpátalja számára a kedden Ukrajnába érkezett 500 ezer adag AstraZeneca oltóanyagból.

Az oltóanyag, mely hat hónapig használható fel, már útban van, adta hírül Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatás elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Elsőként az egészségügyi dolgozókat, a mentősöket, a laboratóriumi dolgozókat, a zárt típusú szociális intézmények lakóit és munkatársait oltják be. Eddig 3141 személy egyezett bele Kárpátalján a vakcinálásba, amelyre önkéntes alapon kerül sor, tette hozzá Anatolij Psenicsnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője. 9 mobil brigád foglalkozik majd a vakcinálással, számukat később 22-re emelik.

A megyében az utóbbi napokban nő a súlyos, kórházi ellátásra szoruló covidos páciensek aránya. Ma reggelre 13 beteg hunyt el. Hat kórházban gyakorlatilag a koronavírusos páciensek számára elkülönített ágyak száz százaléka már foglalt. Az egészségügyi rendszer lehetőségei végéhez közelít. A magas betegszám kapcsán tegnaptól 129 iskola tért át az online oktatásra, tájékoztatott Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa.

A kérdésre, nem készülnek-e mobil kórház felállítására a megyében, Anatolij Psenicsnij kifejtette, műszakilag ugyan megoldható, de kérdéses, lenne-e elegendő egészségügyi dolgozó annak kiszolgálására, ugyanis a fertőzöttek jelentős része pont az orvosok köréből kerül ki. Nem az ágyszám növelése jelenti a megoldást, hanem az előírt intézkedések betartása, s ezáltal a járvány megállítása.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó