Márciusban jön a nyugdíj-indexáció

Az idősek egy része semmilyen, mások ellenben akár ezer hrivnyás emelésre is számíthatnak.

A nyugdíjkorszerűsítés során előreláthatóan 11% -kal növelik a három évre eső átlagbér becsült összegét, amely alapján a nyugdíjakat számfejtik. Ám eközben csupán a becsült összeg fog növekedni, vagyis a különféle pótlékok, kiegészítések stb. összege nem változik.

Az indexálás mértékét az elmúlt három év átlagkeresete növekedési dinamikájának feléből és a tavalyi infláció mértékének feléből számolják ki. Ennek pontos mértékét március elejére hozzák nyilvánosságra, de az előrejelzések szerint várhatóan ez 11 % körüli lesz.

Azon ukrajnai idős emberek, akiknek jelenlegi havi juttatása 9090 hrivnya körül van, ezer hrivnyás emelésre számíthatnak. Nem változik viszont az illetménye azoknak:

  • akik nyugdíja alacsonyabb a létminimumnál;
  • akik jelenleg a maximális illetményt kapják;
  • a katonák, a tudósok és az állami szolgálatot teljesítők juttatása.

Miért van szükség az indexálásra?

Ukrajnában a következő képlet alapján számolják ki egy-egy idős ember nyugdíját: az elmúlt három év átlagfizetése (országos) * a saját fizetés aránya az országos átlaghoz képest * szolgálati idő években * 1%.

Ugye az első mutató évenként elveszíti aktualitását, a bérek gyorsabban nőnek, mint a nyugdíjak. Ez ahhoz vezet, hogy a régi nyugdíjasok évről-évre szegényebbek lesznek, míg a friss nyugdíjasok jóval magasabb járandóságot vehetnek kézhez. A helyzet kiegyenlítése érdekében döntött a kormány a juttatások évenkénti korszerűsítése mellett.

A tavaly végrehajtott indexálás a 11 millió 400 ezer éltes ember közül 6 millió 900 ezret érintett. Az idei emelés is hasonló számú hajlott korú személyt érint majd.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó