Virágozni kezdett a krókuszmező a Munkácsi járásban

Megkezdődött a kárpáti sáfrányok, népies nevén a krókusz virágzása a munkácsi járási Nyírhalmi (Berezinka) Arborétum területén – közölte a Pmg.ua Igor Huledza idegenvezető Facebook-bejegyzésére hivatkozva. 

Az első virágok február utolsó napjaiban kezdtek el virágozni Nyírhalmon, s immár napról napra egyre nagyobb területet borít be a „lila szőnyeg”. Az arborétum összterülete 34 hektár, a természeti adottságoknak köszönhetően 12 hektáron szaporodott el a törékeny, kecses virág. A parkban fehér, lila, csíkos, vörös és kék sáfrányok is láthatóak. Az arborétum területére a belépés díjtalan, a lenyűgöző látványt bárki megcsodálhatja.

A kárpáti vagy tavaszi sáfrány (Crocus heuffelianus vagy Crocus vernus) a spárgavirágúak rendjébe, ezen belül a nősziromfélék családjába tartozó faj. A Kárpátok és a Balkán-félsziget domb- és hegyvidékeinek őshonos növénye. Alacsony termetű, 10-20 cm magas, levelei szálasak, keskenyek, épszélűek. A száron egy magányos hattagú virágzat fejlődik. A szirmok lilák, a porzók közelében világosabb színűek. Más sáfrányoktól abban különbözik, hogy a szirmok csúcsán egy sötétebb, v alakú lila folt látható. A porzók aranysárgák. Termése toktermés. Február-márciusban virágzik, s akár -7 Celsius-fokot is kibír. A virágzás általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart. Ukrajna Vörös könyvében szereplő védett növény, szedése és árusítása büntetett, pénzbírságot von maga után.

Kárpátalján több sáfránymező is fellelhető, egy másik az Ökörmezői járásban az alsókalocsai (Kolocsava) Régi Falu szabadtéri múzeum területén található, ahol a Nyírhalmi Arborétumhoz hasonlóan évrőlévre több ezer sáfrány egyszerre borul virágba, egybefüggő virágszőnyeget létrehozva ezzel.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó