„Etno-túra” a kárpátaljai romatáborban (FOTÓK, VIDEÓ)

Cigányélet kárpátalja

Új turisztikai látványosság született Kárpátalján. Elsősorban a vidékünkön pihenő hágón túli turistákat célozza meg az az „etno-túra”, aminek a keretében egy cigánytábor élete ismerhető meg testközelből.

Az első ilyen kirándulás részvevői a nagybereznai romatelepre látogattak el, ahol hozzávetőlegesen két és félezer cigány él. A nagyközségben a tábort csak „13. kerületnek” nevezik, s bizony nem túl jó a híre. Amint lenni szokott, minden rosszért, ami a korábbi járásközpontban, jelenlegi kistérségi centrumban történik, a telep lakosait teszik felelőssé.

A nagybereznai táborban élők vályogvetéssel, fémhulladék-gyűjtéssel és kukoricacsuhéból fonott kosárral igyekeznek pénzt szerezni. A férfiak korábban Oroszországba jártak dolgozni, de a megváltozott politikai helyzetben ezt már nem tehetik meg, így jobb esetben a szomszédos Lemberg megyében vállalnak idénymunkákat. Persze maguk sem tagadják, vannak, akik a könnyebbik utat választják, s inkább meglovasítanak ezt-azt…

A táborban van egy görög katolikus imahely is, de jellemzően csak keresztelés és temetés céljából keresik az ott szolgálatot teljesítő papot. A gyerekek iskolába nem igazán szeretnek járni, de újabban kötelező, mert a gyereknevelési segélyt csak úgy folyósítják, ha a romák gyermekei bevannak iskolázva. Az ősszel 150 elsős korú gyerek indul suliba, Nagybereznán két iskolába lehet őket beíratni, aminek a fehér szülők, vagy ahogy a romák nevezik őket, a „gádzsók” nem igazán örülnek.

A képek tanúsága szerint is szegényes és koszos a környezet, nagyon sok kunyhóban még villany sincs, hogy vízről ne is beszéljünk, ugyanakkor sok udvaron autót is találni, de errefelé azért inkább még a lovas szekerek dívnak.

A bámészkodó turistáknak a táborlakók is örültek, voltak, akik vásároltak tőlük kézzel fonott kosarat, mások pedig csak úgy pénzt adtak a bámészkodó cigánygyerekeknek vagy romamuzsikát játszó szüleiknek.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó