Emelik az óraszámot néhány tantárgyból

Az 5-9. osztályosok számára fokozatosan emelik bizonyos tantárgyak óraszámát.

Ukrán nyelvből, idegen nyelvből, matematikából, informatikából és a természettudományi tantárgyakból 2022 szeptember 1-jétől, fokozatosan emelni fogják az óraszámokat, közölte Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma.

Az órák számát kiegyensúlyozottan kell elosztani, a megadott maximumot az emelést követően sem léphetik túl. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha valahol emelik az ukrán nyelvórák számát, akkor az valami másnak, például az idegennyelvnek vagy a matematikának a rovására fog menni.

A változtatást fokozatosan, 5 év alatt hajtják végre, a 2022/23-as tanévtől kezdve. Az Új Ukrán Iskola tanulói a heti 13,5 helyett 17 órát töltenek ukrán nyelvtanulással, illetve 17,5-et az idegen nyelv elsajátításával (eddig 15 óra volt.)

A matematikaórák számát 5-tel, a természettudományi tantárgyakét 2-vel, míg az informatikáét 1,5-tel növelik, írja az Osvita hírportál. 

Az eredeti tervek szerint már ettől az évtől emelni kellett volna a matematika órák számát, mivel az idei év a matematika évének lett kikiáltva, és 2021-től kötelezi a matematika érettségi is.

Jövőre kötelező lesz a matematika érettségi

Március 5-ig tart a jelentkezés a ZNO-ra.

Mától lehet jelentkezni a ZNO-ra

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó