Felmérés: A nőknek kevesebb esélyük van a munkaerőpiacon

Az ukránok mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy a nőknek több lehetősége lenne a munkaerőpiacon, mint a férfiaknak, adta hírül az UNIAN hírügynökség.

A megkérdezettek 45 százaléka véli úgy, hogy egyenlő esélyekkel indul mindkét nem, áll a Rejting szociológiai csoport kutatásában.

Az ukrajnai karrierlehetőségeket illetően a megkérdezettek majdnem fele gondolja úgy, hogy mind a férfiaknak mind pedig a nőknek egyenlő esélyeik vannak a munkaerőpiacon. A megkérdezettek negyede meg van róla győződve, hogy a férfiak előnyökkel indulnak, míg azt, hogy a nőknek lennének jobb esélyei, mindössze 12 százalék hiszi.

Ugyanakkor a politikában rejlő lehetőségeket illetően a többség (54%) a férfiak jobb alternatíváiról beszél, 37% szerint mindkét nem esélyes, csak 6% gondolja úgy, hogy a nők állnak jobban.

A szociológusok megjegyezték, hogy az e területeken rejlő lehetőségek felmérésekor a férfiak nagyobb valószínűséggel beszéltek mindkét nem esélyegyenlőségéről, mint a nők. Ehelyett a nők viszont nagyobb eséllyel emlegették a férfiak jobb lehetőségeit. Minél idősebbek a válaszadók, annál gyakrabban vélték úgy, hogy a férfiaknak több lehetőségük van, mint a nőknek.

A szociológusok szerint a professzionális szféra régóta férfias, csak úgy, mint a politikai és a társadalmi.

A válaszadók 63% -a mondta azt, hogy párjuknak nincs egyértelmű vezető szerepük, és együtt döntenek az esetekről. Azt, hogy a kapcsolatban a férfi a vezető 21% ismerte el, míg azt, hogy a nő irányít, 14%.

A Rejting szociológiai csoport 2021. február 27-28-án végezte a felmérést az ország megyéiben. 1500 18 évnél idősebb válaszadót kérdeztek meg számítógépen keresztül vagy telefonos interjúk során (véletlenszerű mobiltelefonszám alapján). A vizsgálat reprezentativitásának hibája 0,95, maximum 2,5 százalék.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó