KISZó-kérdés: A többséget megviseli a folyamatos áremelkedés

Az Ukrán Nemzeti Bank módosította az éves inflációs prognózist. Az előzetesen 6,5 százalékban megállapított mutatót 7 százalékra emelték. A jövő év első felére mérséklődést várnak, akkorra ugyanis 5 százalékot terveznek.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, pénztárcájuk megérezte-e az év eleji erős inflációt. A válaszadók döntő többségénél jelentősen megcsappant a családi kassza, de voltak olyanok is, akik nem tapasztaltak változást pénzügyeikben.

Kirilo Sevcsenko jegybankelnök szerint az infláció felgyorsulása az első félévben az erős fogyasztói kereslet, a magasabb energiaárak és a tavalyi rosszabb terméshozam eredménye. Hozzátette, növekedni fognak a vállalkozók termelési költségei, a bérekre a kiadások. A központilag szabályozott árak emelkedésének üteme továbbra is magas lesz a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó és a villamosenergia-árak miatt.

Sevcsenko szerint a jövőben az inflációt támogató tényezők hatása gyengülni fog, ez megfordítja majd a dinamikát. Az új betakarítás után, jó termés esetén lelassulhat az élelmiszerek drágulása.

Ahogy a KISZó-Online is megírta, 2020-ban a cukor, a tojás és az olaj ára 54,7, 52,3 és 25,6 százalékkal emelkedett. November óta a cukor 11, a liszt 18, a tészta 13, a hajdina 10, a borsó 15, a tej 5-10, a vaj 5 százalékkal kerül többe. A tojás 50 százalékkal drágult. A burgonya 7,8-12 hrivnya közötti áron mozog.

Az árak mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi vásárlók számára is emelkednek.

A kereskedelmi és iparkamara szerint az elmúlt fél évben a búza, a rozs és a kukorica belföldi ára a tonnánkénti 3,7-4,7 ezer hrivnyáról csaknem 9 ezer hrivnyára nőtt. A növekvő árak felgyorsítják az inflációt. Az állami statisztikai szolgálat adatai szerint januárban az árak átlagosan 1,3, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,1 százalékkal lettek nagyobbak.
Jelentősen drágult az üzemanyag is. Napról napra észlelhető az emelkedés, egyes benzinkutakon újra 30 hrivnya feletti a tarifa. A legnépszerűbb kutaknak számító WOG és OKKO is drágábban kínálja az üzemanyagot, mint tette azt a múlt héten. Előbbin átlagosan 30 hrivnya a 92-es benzin ára, 31-32 hrivnya a 95-ös. A dízel literenkénti ára szintén elérte a lélektani 30 hrivnyát. Ennek következtében többe kerülnek az élet más területein igénybe vett szolgáltatások és termékek is, melynek okaként az értékesítők a szállítási költség növekedését említik.

Aktuális kérdésünkre a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán szavazhatnak. 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó