Az elmúlt hetek felelőtlensége összeroppantja a megye egészségügyét

A covid betegek számára elkülönített kórházi ágyak 81 százaléka megtelt Kárpátalján, derült ki azon a mai sajtótájékoztatón, amelyet Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatás elnöke tartott négy ungvári kórház főorvosával.

Felháborodásának és aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a vörös zóna bevezetése és az idevágó korlátozások ellenére számos étterem ünnepségeket tervez a mai nőnap alkalmából, a szépségszalonokban estig foglaltak a szakemberek. Ismételten a karanténszabályok betartására szólította fel a lakosságot. Elárulta, saját családtagjait is kórházban ápolják, ő valószínűleg csak azért nem lett beteg, mivel munkája Ungvárra köti és nem tartózkodik beregszászi otthonában.

Poljak Mihály, a megyei infektológia főorvosa kifejtette, a múlt héten naponta 500 új fertőzöttet találtak régiónkban, volt, hogy 748 fertőzöttet is észleltek, ez 24 %-al több a korábbinál.

Naponta átlag 15 haláleset történik a koronavírus kapcsán.

A megyei infektológián 160 ágy van, ám sem az orvosok, sem az oxigén, sem a lélegeztetőgépek száma nem nőtt. Több a beteg, mint a gyógyult, az intenzív osztályok tele vannak, jelenleg is 4 súlyos beteget ápolnak átlagos kórtermekben, ahol viszont nem tudják számukra biztosítani a szükséges ellátást. Megfiatalodott a betegség, 35-40 évesek kerülnek kórházba és nem egyszer elhunynak. Mindezekért a lakosság, a vírustagadók a hibásak, mivel nem tartják be az idevágó rendelkezéseket. Ma reggeli állapotok szerint két szabad ágy maradt a kórházban.
A főorvos az egészségügyi dolgozókhoz is szólt, kérte kollégáit, hogy oltassák be magukat. Az esetleges, egy-két napig tartó mellékhatások jelentéktelenek, az indiai vakcina biztonságos. Annál is inkább, hogy számos újrafertőzéses esetről van. Három-hat hónappal a fertőzés után a betegségen már átesett személyeket is lehet oltani, az antitestek addigra kiürülnek az ember szervezetéből.

190-re emelték az ágyszámot, mind foglalt, 96-an oxigént kapnak, közölte Ivan Kurah, az Ungvári Városi Kórház főorvosa. Kritikus a helyzet, ha nem tartjuk be az óvintézkedéseket, nem fogjuk tudni leküzdeni ezt a rendkívül veszélyes vírust. Az orvosok kimerültek, van aki tavaly március óta nem volt szabadságon.

Ha a lakosság nem segít, önmagunkban kevesek vagyunk,

mondta el.

A megyei klinikai kórház főorvosa, Jacina György tájékoztatása szerint 160 beteget ápolnak intézményükben, közülük 120 oxigént kap. 60 páciensnek intenzíven lenne a helye, de ott csak 6 ágy van. A legjobb orvosok a covid osztályon teljesítenek szolgálatot, emiatt a kórház képtelenek biztosítani a többi szakosztályon az ellátást, napi szintűek a botrányok, az egyéb betegségekkel küzdő páciensek háborognak. 25-30 ballon oxigén fogy el 24 óra alatt, ám még ez is kevés, nap mint nap halálesetekkel szembesülnek az orvosok,

a betegek a szemük láttára fulladnak meg.

Az elektromos rendszer nem bírja a folyamatos terhelést, rendszeres az áramkimaradás. Három nap alatt 18 halottat szállítottak be a kórház hullaházába, vázolta a főorvos a kritikus helyzetet, s arra kérte nyomatékosan a lakosságot, akinél kiderült a fertőzés, tartózkodjon otthon, ne terjessze tovább a vírust. Aki utcára megy, viseljen mindenki maszkot, tartsa be a szociális távolságot és ne menjen tömegbe.

Vaszil Szkrip a tüdőkórház főorvosa kifejtette, ők is az ágyszám bővítésére kényszerülnek, ám ez nem mehet a végtelenségig. Az intenzív osztály foglalt, már képtelenek megfelelően ellátni a súlyos betegeket. Ez az elmúlt két hónap felelőtlenségének az eredménye. A vörös zóna arra való, hogy megállítsuk a fertőzés terjedését és csökkentsük a beteg- és a halálozási számot. De nem az a lényeg, milyen színű a megye besorolása, hanem az, hogy a lakosság, a vírustagadók végre megértsék,

az utolsó percben vagyunk.

Ha nem kapunk észhez, holnap az egészségügyi rendszer teljes összeomlása vár ránk.
Magyar Tímea

https://kiszo.net/category/koronavirus/

Vörös zóna: Kárpátalján szigorítanak a karanténon

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó