Az ukránok mindössze 8 százaléka olvas naponta könyvet

Ukrajnában a könyvolvasás nem tartozik az elsődleges szabadidős tevékenységek közé – számolt be az osvita.ua hírportál, az ukrán könyvintézet igazgatójának kijelentésére hivatkozva. Olekszandra Koval az Ukrajna 30. Kultúra. Média. Turizmus elnevezésű összukrán fórumon szólalt fel.

Úgy fogalmazott, Ukrajnában az emberek 27 százaléka olvas több mint egy alkalommal hetente. Ugyanakkor azok, akik mindennap olvasnak, mindössze 8 százalékot tesznek ki az országban.

Az a mutató, hogy mennyi ember olvas rendszeresen – azaz egy alkalomnál gyakrabban, de minimum egyszer egy héten –, eltérő az európai országokban.

„Míg Olaszországban ez az érték 56 százalék, illetve a velünk szomszédos Lengyelországban 36 százalék, addig Ukrajnában csak 27% olvas rendszeresen” – jegyezte meg Koval. Hozzátette, az olvasók száma folyamatosan csökken az országban.

Még a járvány alatti teljes lezárás idején sem nőtt meg a papíralapú könyvek eladása 2020-ban.

„Némiképp emelkedett az elektronikus könyvek eladása. Viszont csupán csekély mértékben, és egyáltalán nem felel meg annak a tendenciának, amit más országokban figyelhetünk meg, ahol reális, 7-9%-os növekedés történt az elmúlt egy év alatt. Ukrajnában épp ellenkezőleg – 50 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez szomorú, és azt jelenti, a könyvek nem tartoznak az elsődleges vásárlási termékek, illetve szabadidős tevékenységek közé” – emelte ki az igazgatónő.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó