Covid: Nyakunkon a teljes lezárás!

lockdown ukraine

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan totális lezárásra kényszerül az ország, hasonlóan, amint januárban volt.

Kárpátalját és a szomszédos megyéket már így is a vörös, legszigorúbb zónába sorolták, jövő héten a ma még nyitva tartó óvodákat és az iskolák elemi osztályait is bezárhatják. Ugyanakkor nagy valószínűséggel Ukrajna többi régiójában is szigorú karantén várható.

Valentina Markevics egészségügyi szakember azt is elmagyarázta, miért pont a határ menti vidékeken ugrott meg drasztikusan a megbetegedések száma. Érvelése szerint ez azért van így, mert a sok vendégmunkás a határ menti tranzitforgalom révén behurcolja a vírust, ráadásul annak új, mutáns verzióit. A szakértő szerint ezt csak egyetlen módon lehet fékezni, ha teljes zárlatot rendelnek el a hatóságok.

Markevics prognózisa szerint március végén április elején kéthetes lockdown várható, amint az a januári ünnepek elmúltával is történt.

Ukrajnában továbbra is kritikus a járványhelyzet, emelkedőben van a megbetegedések és még inkább az elhalálozások száma. A 40 milliós országban továbbra is csak nagyon lassan halad az oltási kampány, vakcinából is nagyon kevés van. Csütörtöki adatok szerint 30 ezernél is kevesebb embert oltottak be eddig, ráadásul még maguk az orvosok is ódzkodnak a vakcinálástól.

Csütörtökre 9084 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a pandémia kezdete óta már 1 millió 425 ezer megbetegedést regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma pillanatnyilag 187 ezer. Egyetlen nap leforgása alatt 262-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe, összességében az áldozatok száma a hétvégén túllépheti a 28 ezret.

Koronavírus: Újabb korlátozásokat helyeztek kilátásba Kárpátalján

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó