Merjünk szólni és lépni │KISZó-portré

Bátorság, eltökéltség – Úr Roland ezeket a tulajdonságokat tartja szem előtt. Aktív és hasznos tagja a közösségnek, gondolkodás nélkül kiáll magáért és másokért, célja, hogy a helyes úton haladva nagy dolgokat vigyen véghez.

Simon Rita

– Hogyan kerültél Kisdobronyból Budapestre?

– Nagydobronyban, majd a Nagyberegi Református Líceumban tanultam. Az ott töltött évek meghatározóak voltak a jövőm szempontjából. Már akkor éreztem, hogy a jog és az államigazgatás érdekel – kezdi beszélgetésünket a huszonhárom éves fiú. – Mivel úgy gondoltam, ezt a tudományt az anyanyelvemen tudom a legjobban elsajátítani, úgy döntöttem, Budapesten felvételizek. Így jutottam el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kara igazságügyi igazgatás szakára. 2018-ban fejeztem be az alapképzést. Még alaposabban szerettem volna tanulmányozni a jogot, ezért a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) is felvételiztem, ahol most az államtudományi szak osztatlan mesterképzésére járok. Világossá vált számomra, az államigazgatásban szeretnék elhelyezkedni.

Adódott tavaly egy lehetőség, amivel örömmel éltem: az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozhatok.

– Mindig aktív tagja voltál a különböző közösségeknek.

– Az egyetemi éveim alatt is mindig az lebegett a szemem előtt, hogy olyan irányba tereljem az életemet, ami által valamilyen formában kapcsolatban maradhatok Kárpátaljával, és segíteni tudok az embereknek. Ez azóta sem változott, keresem a lehetőségeket, hisz a szülőföldem nagyon sokat jelent nekem. A budapesti Márton Áron Szakkollégiumban elsősorban határon túli hallgatókat helyeznek el. 2018-ban engem neveztek ki a Hallgatói Önkormányzat elnökévé. Nagyon jó tapasztalatokat szereztem, az érdekképviselet lázba hoz. Nem okoz gondot kiállni mások érdekéért.

– Az NKE-n kerültél kapcsolatba egy másik egylettel.

– A Fúzió Hallgatói Közösséget 2020 nyarán alakítottuk meg. Jelenleg egyetemünk Fúzió-közösségének vagyok az alelnöke. A csoport egy abszolút értékközösség. Röviden összefoglalva, egy polgári-keresztény-konzervatív értékeket valló, fiatalokat, diákokat tömörítő társaságról van szó. Szakmai vitákat, előadásokat, jótékonysági akciókat és egyéb közösségi programokat szerveztünk, amíg lehetővé tette a járványhelyzet. Azt veszem észre, hogy erre van igény.

A neveltetésem és a környezet, ahonnan származom, valószínűleg nagyon kihat az értékrendemre. Otthon is olyan impulzusokat kaptam, amelyek a hazaszeretetet, a kereszténységet és a konzervatív értékeket helyezte előtérbe.

Ha jó alapot kap egy fiatal, akkor később könnyebben felismeri a helyes utat. Nekem szerencsém volt.

– A focicsapat más jellegű közösség.

– Gyerekkorom óta érdekel a labdarúgás. Jelenleg a Fradi szurkolói csapatában játszom. A budapesti bajnokságban focizunk. Jobbszélső, ha kell, védő vagyok. Ez egy picit más közeg, viszont nagyon remek közösség, az első perctől úgy éreztem, mintha egy család része lennék. Senkinek sem kellett elmagyarázni, hol van Kárpátalja, és mit jelent határon túli magyarnak lenni.

– Manapság nagyon sok befolyásoló tényező létezik. Mit gondolsz a véleményvezérekről, illetve szerinted hogyan kellene lavíroznunk ebben a hatalmas információdömpingben?

– Az influenszerek nagyon felkapottak lettek, főleg a fiatalok körében. Velük az a gond, hogy az életük olyan, mint egy fizetett platform, egy hirdetőtábla. Ha reklámoznak valamit, akkor azt azért teszik, mert pénzt kapnak érte. Ha pedig önszántukból állnak ki valami mellett, akkor olyan, széles körben elfogadott eszmék mellett állnak ki, amelyek most menőnek számítanak, mert nem szeretnék, hogy a követőtáboruk elpártoljon mellőlük. Meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak. Holott lehet, hogy az nem is társadalmi norma, csupán egy hangosabb kisebbség véleménye. Nagyon kevés az olyan blogger, aki szembe mer menni az aktuálisan uralkodó irányvonallal (mainstreammel).

Az figyelhető meg, hogy teret nyer a hangos kisebbség és háttérbe kerül a csendes többség.

Az én véleményem az, hogy legyünk eltökéltek és határozottak, ne sodródjunk az árral. Tájékozottnak, jól informáltnak kell lenni, olvassunk, és szűrjük le belőle a tanulságot. Manapság jellemzően egy buborék alakul ki a profilunk körül, amibe csak az érdeklődési körünknek (a keresési algoritmus szerint) megfelelő cikkek, személyek kerülnek be, így sokszor nem is szerzünk tudomást olyan véleményekről, amelyek szembe mennek ezzel, esetleg más oldalról közelítik meg a témát. Aki nem elég erős jellem, és elhajlik egy-egy népszerűnek tűnő új felhajtás (hype) hatására, az legyen óvatos az ilyesmivel, viszont akinek szilárd a meggyőződése bizonyos kérdésekben, az nyugodtan olvasgathat, sőt, olvasson is, mert csak akkor tud majd meggyőzően érvelni, ha látja mindkét oldalt. Néha a kettő között találjuk meg az igazságot.

– Mit tudnál tanácsolni a fiataloknak, hogyan legyenek aktívak?

– Mindenképp fontosnak tartom, hogy részt vegyenek valamilyen csoport, közösség életében.

Nemhiába tartja a mondás: egységben az erő.

Vállaljanak szerepet, feladatokat, együtt sok mindent elérhetünk. A kulcsszó a bátorság. Merjék felvállalni azt, amiben hisznek, és ezt osszák meg másokkal is. A kedvenc idézetem Ady Endrétől származik: Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni, / Százszor bátrak és viharvertek.

– Mit szeretnél elérni?

– Még előttem áll az egyetem befejezése. A rövidtávú célom, hogy továbbra is részt vegyek a már említett közösségek életében. Hosszú távon pedig a nemzetet akarom szolgálni, hasznos szeretnék lenni a magyarság számára.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó