Ukrajnában törvény készül a kollaborációról

Ukrajnában törvényt készülnek elfogadni a kollaborációról, amennyiben valaki együttműködik az agresszornak minősített oroszokkal, azt bíróság elé állíthatják.

Jevhenyija Kravcsuk, a jogszabály-tervezet egyik kiötlője elmondta, minden egyes esetet külön-külön vizsgálnak majd ki.

Tilos lesz tagadni, vagy akár csak megkérdőjelezni Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben, kétségbe venni ukrán területek megszállását, valamint Ukrajna szuverenitásának kiterjedését az ideiglenesen elcsatolt Krím félszigetre és a donbászi régióra.

A törvénytervezet büntetőjogi felelősséget helyez kilátásba azokkal szemben, akik látogatást tesznek a szóban forgó területeken és ott együttműködnek az agresszor képviselőivel. Tanárokat is felelősségre vonhatnak, amennyiben azt állítanák, hogy ukrán katonák ott ártatlanokat ölnek.

A jogszabály leginkább az információs és a politikai tér korlátozása céljából születhet meg, az még nem teljesen világos, hogy a tilalom határai hol lesznek.

Elképzelhető, hogy orosz hírjelentéseket is tilos lesz közreadnia a médiának.

Egyházi vonalon is korlátozna a törvény betűje, de maga az előterjesztő, Kravcsuk mondta azt, hogy ebben a vonatkozásban vélhetően engedni fognak, mert a tervezet jelenlegi passzusai szerint bezárhatnák azokat az egyházakat, melyek bármilyen kapcsolatot is ápolnak Moszkvával.

Forrás:
KISZó/Unian

Post Author: KISZó