A 4. és 9. osztályosokat felmentik a záróvizsga alól │KISZó-háttér

A tanulók bizonyítványaiban a vizsgák helyén a „felmentett” szó fog szerepelni. DPA vizsga

Felmentették az állami összegző attesztáció (DPA) alól az elemi (4. osztály), illetve az általános (9. osztály) iskolák végzőseit. Az erről szóló határozatot Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának vezetője, Szerhij Skarlet írta alá.

Simon Rita

A rendeletet a koronavírus-járvány terjedése révén kialakult helyzet miatt fogadták el.

A tanulók bizonyítványaiban a vizsgák helyén a „felmentett” szó fog szerepelni.

Korábban még arról volt szó, hogy semmiképp sem marad el a záróvizsga, azt az online térbe viszik át. Ám valószínűleg az illetékesek is belátták, hogy a diákoknak, akik szinte az egész tanévet távoktatás formájában végzik, nagy kihívás lenne a DPA-vizsgák megírása.

A DPA-n az ukrán nyelv és a matematikavizsga kötelező, a nemzetiségi iskolákban harmadik tárgyként általában az anyanyelv szerepel szabadon választottként.

Gerék-Penyák Emese negyedik osztályban oktat. A Palágykomoróci Általános Iskola alsós tanítónője a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, az éremnek két oldala van.

– A döntés egyértelmű könnyítés a gyerekek szempontjából. Jól jön most nekik, hogy megszabadulnak egy plusz tehertől ebben az egyébként sem egyszerű helyzetben – magyarázza a pedagógus. – Másrészről viszont szerintem nem helyes dolog, mert azért valahogy mégiscsak számot kellene adniuk a tudásukról. Nem árt egy-egy ilyen nagyobb megmérettetés, ami stimulálja, tanulásra ösztönzi a gyerekeket.

Így, hogy tudják, elmarad az évvégi záróvizsga, sokkal jobban elengedik magukat.

A távoktatás idején amúgy is nehéz motiválni őket. Ez természetesen gyerekfüggő, mindenki máshogy áll a helyzethez. Valakinek nagyon jól megy, míg másoknak kényelmetlen ez a digitális világ. Az én negyedik osztályommal, hála Istennek, nincs gond, mindenki részt vesz a tanulási folyamatban, de látom, mennyire másképp viselkednek, nem úgy, mint az iskolapadban ülve. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Abból próbáljuk meg kihozni a legtöbbet, ami van. A felmérő, témazáró dolgozatokra mindenki készül, ám ez az évvégi DPA mindig adott egy plusz izgalmat.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó